Mast je kao nepoželjna i nezdrava odavno izbačena iz mnogih kuhinja, ali nova istraživanja ukazuju na to da treba da se vratimo bakinom načinu kuvanja, jer je zdrav.
Mast slobodno možete da vratite u vašu kuhinju, i da zaboravite na puter i kososvo ulje, piše eatthis.com.
Šta je svinjska mast?
Svinjska mast nekada je bila jednako popularna kao puter danas. Ali do skora, generalno se gledalo na nju s prezirom, i to bez zaista dobrog razloga. Početkom 1900-ih, biljno skrobnato ulje se pojavilo na sceni i velike marke su pokušale da izbace svinjsku mast sa trona agresivnim marketinškim kampanjama. Sada, baš kao što je to slučaj sa širokim farmerkama, svinjska mast se vraća.
Koji su zdravstveni benefiti?
Iako nije vegetarijanska ili veganska, svinjska mast je bez laktoze, nešto što puter ne može da se kaže. I u poređenju sa drugim mastima (posebno puterom), svinjska mast se smatra jednom od zdravijih opcija iz te grupe.
To je jedan neobrađen sastojak koji je potpuno prirodan, i ne sadrži trans masti. Iako bi trebalo da se konzumira umereno, svinjska mast ima manje zasićenih masti od putera i kokosovog ulja.
Kako je koristiti
Koristite svinjsku mast ako pravite domaću kobasicu ili paštete, ili ako želite domaće uštipke, prhku koricu na piti. Takođe ima visoku tačku dimljenja, pa je možete koristiti na visokim temperaturama bez problema, i odlična je mast za duboko i plitko prženje.
Ili, na najjednostavniji način, radite kao što su to radile naše bake, mažite je na hleb kao da je puter.
Mast vs puter
Gostujući u emisiji „Food Unwrapped“, nutricionista Džo Travers iz Britanske dijetetičke asocijacije otkriva da svinjska mast, uprkos tome što je napravljena od svinjske masti, sadrži tzv. „dobre“ masti poznate kao mononezasićene masti, koje su prethodna istraživanja pokazala da mogu pomoći u snižavanju nivoa „lošeg“ holesterola.
I dok su ranija istraživanja povezivala nezasićene masti s bolestima srca, recentnija sugerisu da konzumiranje zdravih nezasićenih masti zapravo može poboljšati zdravlje srca.
Zapravo, Travers čak sugeriše da bi svinjska mast mogla biti bolja za nas od putera.
„Svinjska mast zapravo sadrži dosta mononezasićenih masti, a to su zdrave masti za srce,“ objašnjava ona voditelju „Food Unwrapped“ emisije, Metu Teboutu.
„One vrste masti zapravo su nam potrebne u ishrani i u stvari sadrži mnogo više korisnih stvari nego puter“, rekao je dijetetičar, a piše Indipendent.
„Puter i svinjska mast veoma masni. Međutim, nedavna istraživanja su otkrila da konzumiranje više mononezasićenih masti uopšte ne povećava rizik od bolesti srca, dok neka istraživanja pokazuju da može povećati dobar HDL holesterol i smanjiti rizik od srčanih oboljenja. Međutim, trebalo bi da obratimo pažnju na veličinu porcija jer su to veoma energetski gusti namirnice.
„Razlika između svinjske masti i putera je u tome što je svinjska mast sastavljena od 50% mononezasićenih masti, dok je puter oko 32%. To bi sugerisalo da dobijate malo više esencijalnih masti iz svinjske masti.“
Dakle, mast odlično podnosi visoke temperature i ako je jedete umereno ne šteti srcu.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.