Matovilac, šta je to? 1Foto: Pixabay/Ivabalk

Za matovilac kažu da je najzdravija salata na svetu.

Pogledaćemo činjenice koje idu u prilog toj tvrdnji, salatu treba jesti svežu pošto je bogata gvožđem, ima magnezijuma, kalijuma, vitamina A i C, B6, koji štite od stresa, kardiovaskularnih bolesti i anemije.

Jača imuni sistem, naročito je značajna upotreba u zimskim mesecima kao veliki izvor vitamina C.

Lišće i koren matovilca sadrži eterično ulje koje povoljno utiče na gastrointestinalni trakt, kao i na naše dobro raspoloženje.

Postoji nekoliko vrsta matovilca, može se naći sa širokim, uskim ili okrgulim listovima.

Kada ga kupimo ili uberemo, nephodno je dobro oprati, odstraniti nezdrave listove kao i koren biljke.

Od dobijenih listova napraviti svežu salatu sa dodatkom limunovog soka, dobar je u kombinaciji sa belim lukom, šalotom, kuvanim jajima i krompirima, ili jednostavno listove matovlica pomešati sa ostalim sezonskim salatama i upotpuniti dodatkom orašastih plodova.

Matovilac se dobro slaže sa belim mesom i dodatkom kukuruza šećerca koji mu daje ravnotežu ukusa, sa nekim blagim dresingom, ili listovi salate uz orašaste plodove, čeri paradajz, komadiće sira ili tofua.

Matilovac ima pomalo orašast ukus koji podseća na lešnik.

Ono što se preporučuje jeste da ne treba previše soliti, kiseliti, niti staviti previše ulja na listove matovilca, već pustiti prirodni svež ukus da dođe do izražaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari