medena pitaFoto: Shutterstock/NoirChocolate

Medena pita je ukusni meki kolač koji se sastoji od sočnih korica na bazi meda, te ukusnog fila sa vanilom. Ovaj fini desert ne previše slatkog ukusa uglavnom se preliva glazurom od čokolade, mada se može samo premazati filom i posuti orašastim plodovima, po želji.

Medena pita, poput Medovik torte, uglavnom se sprema dan ranije kako bi bila što sočnija i  svi ukusi se fino povezali. Delikatnog ukusa i nežnog izgleda, ovaj desert omiljen je među svim generacijama, pa je kao takav odličan izbor za svečani ručak ili bilo koju proslavu. U nastavku pogledajte kako ga možete jednostavno pripremiti kod kuće:

Medena pita

Sastojci:

Za kore:

  • 400 g mekog brašna
  • 80 g šećera
  • 40 g masti
  • 1 jaje
  • 4 kašike mleka
  • 2 kašike meda
  • 1 kašičica soda bikarbone

Za fil:

  • 0.5 l mleka
  • 140 g kristal šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 250 g margarina
  • 6 kašika pšeničnog griza
  • 1 limun

Za glazuru i dekoraciju:

  • 200 g čokolade
  • 80 g margarina
  • mleveni ili seckani orasi ili lešnici
Medena pita - zaboravljeni starinski kolač koji se topi u ustima 1
Foto: Shutterstock/NoirChocolate

Priprema:

  1. Za kore umutite mast, šećer, jaje, mleko, med i sodu bikarbonu. Dodajte brašno i umesite glatko testo, pa ga podelite na tri dela. Od svakog dela razvucite tanku koru na veličinu pleha, pa kratko pecite u rerni da porumene.
  2. Za fil izmešajte griz sa malo mleka, a ostatak mleka i šećer sipajte u šerpu da provri. Smanjite vatru, dodajte razmućeni griz, pa ga skuvajte i ostavite da se ohladi. Nakon toga dodajte omekšali margarin i sok od limuna, pa sve dobro pomešajte da se dobije homogen fil. 
  3. Podelite fil na dva dela i filujte kore naizmenično, tako da poslednja bude kora, pa ostavite da prenoći.
  4. Sutradan otopite čokoladu na tihoj vatri sa margarinom, pa prelijte preko kolača i po želji pospite seckanim ili mlevenim orasima ili lešnicima.
  5. Secite na kockte i uživajte u ovom preukusnom medenom desertu. Prijatno!

Bonus savet:

Ukoliko ne volite čokoladu, poslednju koru takođe premažite filom, pa sve pospite lešnicima ili orasima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari