medenjaciFoto: Praktična žena - Medenjaci/PrintSrceen

Medenjaci su ukusan domaći slatkiš koji zbog svog aromatičnog ukusa najčešće vezujemo za jesenju i prazničnu sezonu. Zbog toga smo odlučili da danas sa vama podelimo recept za ukusne medenjake koje smo imali priliku da vidimo nedavno u epizodi „Praktične žene“, a koji su nas osvojili na prvi pogled!

Medenjaci se spremaju vrlo jednostavno, ali ono što im daje posebnu čar jeste dekoracija. Stoga, ukoliko ste nestrpljivi i samo ste se uželeli ukusa medenjaka, ne morate ih ukrašavati, ali ako ste kreativni ili imate mališane koje možete da uključite u proces, obavezno napravite i šarenu glazuru i ukrasite svoje medenjake po želji. Detaljna uputstva pogledajte u receptu i videu koji slede:

Medenjaci

Sastojci:

Za testo:

  • 400 g brašna
  • 160 g šećera u prahu
  • 1 kesica cimeta/začina za medenjake
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 2 jajeta
  • 50 g meda
  • 70 g putera

Za glazuru:

  • 500 g prah šećera
  • 20 g belanaca u prahu
  • 1 kašičica bele boje
  • 1 kašičica glukoznog sirupa
  • 1 kašičica limunovog soka
  • voda po potrebi
Medenjaci - recept za najmedeniji hrskavi slatkiš koji nas vraća u detinjstvo 1
Foto: Praktična žena – Medenjaci 2/PrintScreen

Priprema:

  1. Brašno, šećer, sodu i cimet prosejte.
  2. Jaja i med umutite, a zatm sipajte ovu smesu u suve sastojke.
  3. Dodajte puter sobne temperature i sve blago izmešajte, pa na kraju rukom umesite prhko testo (po potrebi dodajte još malo brašna).
  4. Testo uvijte u providnu foliju i odložite u frižider preko noći.
  5. Rasklagijajte testo i secite modlicama željenih oblika.
  6. Medenjake pecite oko 15 minuta na 170 stepeni.
  7. Prosejte šećer i belanca u prahu, pa dodajte malo vode u tankom mlazu, muteći mikserom na jedinici. Dodajte i kašičicu glukoznog sirupa i par kapi limuna i sve dobro sjedinite.
  8. Podelite glazuru na više manjih posudica, pa u svaku dodajte prehrambenu boju po izboru, pomešajte i ovom glazurom šarajte medenjake.

Za detaljan postupak pogledajte video ispod teksta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari