Medenjaci su ukusan domaći slatkiš koji zbog svog aromatičnog ukusa najčešće vezujemo za jesenju i prazničnu sezonu. Zbog toga smo odlučili da danas sa vama podelimo recept za ukusne medenjake koje smo imali priliku da vidimo nedavno u epizodi „Praktične žene“, a koji su nas osvojili na prvi pogled!
Medenjaci se spremaju vrlo jednostavno, ali ono što im daje posebnu čar jeste dekoracija. Stoga, ukoliko ste nestrpljivi i samo ste se uželeli ukusa medenjaka, ne morate ih ukrašavati, ali ako ste kreativni ili imate mališane koje možete da uključite u proces, obavezno napravite i šarenu glazuru i ukrasite svoje medenjake po želji. Detaljna uputstva pogledajte u receptu i videu koji slede:
Medenjaci
Sastojci:
Za testo:
- 400 g brašna
- 160 g šećera u prahu
- 1 kesica cimeta/začina za medenjake
- 1 kašičica sode bikarbone
- 2 jajeta
- 50 g meda
- 70 g putera
Za glazuru:
- 500 g prah šećera
- 20 g belanaca u prahu
- 1 kašičica bele boje
- 1 kašičica glukoznog sirupa
- 1 kašičica limunovog soka
- voda po potrebi
Priprema:
- Brašno, šećer, sodu i cimet prosejte.
- Jaja i med umutite, a zatm sipajte ovu smesu u suve sastojke.
- Dodajte puter sobne temperature i sve blago izmešajte, pa na kraju rukom umesite prhko testo (po potrebi dodajte još malo brašna).
- Testo uvijte u providnu foliju i odložite u frižider preko noći.
- Rasklagijajte testo i secite modlicama željenih oblika.
- Medenjake pecite oko 15 minuta na 170 stepeni.
- Prosejte šećer i belanca u prahu, pa dodajte malo vode u tankom mlazu, muteći mikserom na jedinici. Dodajte i kašičicu glukoznog sirupa i par kapi limuna i sve dobro sjedinite.
- Podelite glazuru na više manjih posudica, pa u svaku dodajte prehrambenu boju po izboru, pomešajte i ovom glazurom šarajte medenjake.
Za detaljan postupak pogledajte video ispod teksta.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.