Menemen (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Jelo iz tradicionalne turske kuhinje koje se priprema u bakarnim posudama.

Služi se uz domaći hrskav hleb, i to na način gde se komadi hleba umaču u menemen i tako jede direktno iz posude u kojoj je jelo pripremano.

Ovo su jaja pripremljena na turski način, fantastičan recept za doručak sa povrćem uz dodatak sira.

Jelo je veoma ukusno lako za pripremu uz jednostavne sastojke, povrće, sir, jaja, recept baš kao stvoren za tople dane.

Menemen je veoma sličan jelu koje mi zovemo sataraš ili bećarac, ali drugačiji.

Šta nam je sve potrebno:

  • 3 paradajza
  • 3 zelene paprike
  • 150g tvrdog belog sira 
  • 1 ljuta paprika opciono
  • 3 jaja
  • so, biber
  • puter
  • maslinovo ulje
  • peršun, nana, mladi luk

Način pripreme:

Menemen (recept) 2
Foto: Vesna Laćarak

Paprike iseći na kockice, pržiti 10 minuta na  puteru i ulju, dodati sitno naseckani paradajz kome smo oljuštili koru. Sve zajedno kuvati nekoliko minuta, dodati sir mešati, dovoljno da se sit otopi i sjedini sa povrćem, pa sipati začine i dodati još malo putera.

Nastaviti par minuta sa prženjem da se redukuje tečnost iz paradajza zatim napraviti udubljenja u povrću i spustiti jaja.

Promešati malo jaja viljuškom, želimo da se vide komadi jaja i sve zajedno kuvati još par minuta. Gotovo jelo posuti naseckanim peršunom, nanom ili naseckani mladi luk. Servirati uz domaći hrskav hleb.

Napomena: Odličan način da odstranimo koru paradajza je da se narenda. Treba probati.

Uživajte!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari