Meringe tart od limuna (Tarte Au Citron Meringuée) - recept 1Foto: Vesna Laćarak

Još jedna prefinjena poslastica koja spada u red klasika fransuske kuhinje.

Nemojte da vas zbunjuju komplikovani  nazivi  pojedinih jela (to su jednostavno njihova imena), sve se lako priprema, a zauzvrat dobijate  nagradu u vidu predivnih ukusa. Meringe tart od limuna je fini kremasti kolač koji zavodi svojom kiselkastom svežinom, dok mu odličnu ravnotežu daje slatkoća meringea. A, sve zajedno spojeno je u savršenu harmoniju citrusnog ukusa i mirisa.

Šta nam je sve potrebno:

Meringe tart od limuna (Tarte Au Citron Meringuée) - recept 2 Za prhko testo:

  • 300 g  brašna
  • 200 g putera
  • 75 g šećera u prahu
  • 1 žumance, malo soli

Krem od limuna:

  • 120 ml  soka od limuna ( oko 5 limuna)
  • 250 g šećera
  • narendana korica od 2 limuna
  • puter 200 g
  • 5 jaja, 1 žumance

Meringe:

  • 5 belanaca
  • 150 g šećera u prahu

Način pipreme:

U tri koraka: prhko testo, krem, meringe.

Meringe tart od limuna (Tarte Au Citron Meringuée) - recept 3U prosejeno brašno utrljamo puter, masa koju dobijemo slična je mrvicama. Potom dodajemo šećer i žumance, malo soli, po potrebi kašika hladne vode, umesiti u glatko testo. Formiramo loptu, prekrijemo providnom folijom i stavimo u frižider na pola sata, možete testo da napravite unapred kako bi bilo dovoljno rashlađeno (to nam je bitno,  lakše razvučemo). Testo razvući oklagijom u krug 5 cm veći od modle (za pečenje pita sa talasastom ivicom). Testo ćemo lakše preneti u modlu, namotano na oklagiju. Višak testa lagano isecite nožem.

Rernu zagrejati na 180 C. Kako bi testo ostalo u obliku modle, pre stavljanja u pećnicu, na testo stavite foliju za pečenje, a potom  pasulj (u zrnu) do polovine, pomaže nam da dno ostane ravno kao i uspravne ivice, pecite 15 minuta. Kada izvadimo papir peći još  5-10 min. Pasulj ne bacajte, sa njim možete više puta peći prho testo.

Meringe tart od limuna (Tarte Au Citron Meringuée) - recept 4Krem: potrebno je otopiti puter, dodati  šećer, koricu i sok od limuna, sjediniti sa umućenim jajima. Krem  kuvati na laganoj vatri  dok  se  ne zgusne, potom  sipati  u ohlađeno testo, vratiti  u rernu  i  peći oko  30 minuta, kako bi se krem dodatno stegao. Boja bi trebala do ostane žuta.

Meringe (šne od belanaca) možete da napravite na dva načina, klasično umutite belanca sa prah šećerom ili ušpinovani šećer  polako dodajete u šne od belanaca koji mutite. Razmažite meringe po kremu od limuna, možete i to da uradite na dva načina ili velikom kašikom ostavljajući vrhove što više na gore poput talasa ili kolačarskim špricem ukrasite krem kako želite u krug, ili na celu površinu.

Ponovo u pećnicu na nekoliko minuta dok meringe ne dobije lepu zlatnu boju, kao na slici.

Uživajte!

https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/767389190113116/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari