Sitni fragmenti mikroplastike pronalaze put do naših tela u zabrinjavajućim količinama, uglavnom kroz našu hranu i piće.
Mikroplastika je prisutna svuda.
Naučnici su nedavno otkrili jednostavan i efikasan način za njihovo uklanjanje iz vode.
Tim sa Medicinskog univerziteta u Guangdžouu i Univerziteta u Džinanu u Kini obavio je testove na mekoj i tvrdoj vodi iz česme (koja je bogatija mineralima).
„Nano/mikroplastika iz vode iz česme koja izlazi iz centralizovanih sistema za prečišćavanje vode postaje sve veća globalna briga, jer predstavlja potencijalni zdravstveni rizik za ljude kroz konzumaciju vode“, napisali su istraživači u svom radu, objavljenom u februaru, piše Science alert.
Dodali su nanoplastiku i mikroplastiku pre nego što su tečnost prokuvali, a zatim filtrirali sve taloge.
U nekim slučajevima, do 90 odsto NMP-a je uklonjeno procesom kuvanja i filtriranja, iako je efikasnost varirala u zavisnosti od vrste vode.
Naravno, velika prednost je što većina ljudi može da to uradi koristeći ono što već imaju u svojoj kuhinji.
„Ova jednostavna strategija kuvanja vode može da ‘dezinficira’ NMP iz vode iz česme u domaćinstvu i ima potencijal da bezopasno ublaži unos NMP-a kroz konzumaciju vode“, piše tim.
Veća koncentracija NMP-a uklonjena je iz uzoraka tvrde vode iz česme, koja prirodno stvara naslage kamenca (ili kalcijum-karbonata) dok se zagreva.
Uobičajeno viđeno u kuhinjskim ketlima, ova praškasta supstanca formira se na površini plastike kako promene temperature isteruju kalcijum-karbonat iz rastvora, efikasno „zarobljavajući“ plastične fragmente u kori.
Čak i u mekoj vodi, gde je manje rastvorenog kalcijum-karbonata, otprilike četvrtina NMP-a je uklonjena iz vode.
Bilo koji komadići plastike prekriveni krečom mogli su se zatim ukloniti jednostavnim filterom poput mrežice od nerđajućeg čelika koja se koristi za ceđenje čaja, kažu istraživači.
Prethodne studije su merile fragmente polistirena, polietilena, polipropilena i polietilen tereftalata u pitkoj vodi iz česme, koju svakodnevno konzumiramo u različitim količinama.
Kako bi stavili ovu strategiju na ultimativni test, istraživači su dodali još više nanoplastičnih čestica, koje su efikasno smanjene u broju.
„Kuvanje vode očigledno je održiva dugoročna strategija za smanjenje globalne izloženosti NMP-ovima“, pišu istraživači.
„Međutim, pijenje prokuvane vode često se smatra lokalnom tradicijom i javlja se samo u nekoliko regiona.“
Istraživački tim se nada da će pijenje prokuvane vode postati raširenija praksa kako plastika nastavlja da preplavljuje svet.
Iako još uvek nije sigurno koliko je ova plastika štetna za naša tela, očigledno nije najzdravija stvar koju možemo konzumirati.
Plastika je već povezana sa promenama u mikrobiomu creva i otpornošću organizma na antibiotike.
Tim iza ove najnovije studije želi da se sprovede više istraživanja o tome kako bi kuvana voda mogla da spreči ulazak veštačkih materijala u naša tela – i možda ublaži neke od alarmantnih efekata mikroplastike koji se pojavljuju.
„Naši rezultati su potvrdili visoko izvodljivu strategiju za smanjenje ljudske izloženosti NMP-ovima i postavili temelj za dalja istraživanja sa mnogo većim brojem uzoraka“, pišu autori.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.