milka tortaFoto: Shutterstrock/Creative Family

Milka torta je ukusna kremasta poslastica puna čokolade, lešnika i keksa. Slojevi tankih korica bogato nafilovani vanil i čokoladnim kremom stvaraju raskošan i bogat desert koji je savršen za sve ljubitelje čokolade. Komadići plazme, kao i pečeni lešnici daju dozu hrskavosti i ovu tortu čine još zanimljivijom za degustaciju.

Milka torta je idealan izbor za slavlja i svečanosti, te ukoliko ste u potrazi za desertom za koji će se tražiti parče više, Milka torta je savršen izbor za vas. U nastavku pogledajte detaljan recept:

Milka torta

Sastojci:

Za 4 kore:

  • 4 kašike brašna
  • 16 kašika mlevenih lešnika
  • 16 kašika šećera
  • 16 belanaca

Za fil:

  • 16 žumanaca
  • 700 ml mleka
  • 300 g šećera
  • 1 vanil šećer
  • 20 g gustina
  • 250 g maslaca
  • 100 g plazme
  • 100 g šećera u prahu
  • 80 g pudinga od vanile
  • 100 g Milka čokolade sa lešnicima
  • 100 g bela Milka čokolade
  • 100 g crne čokolade
  • 100 g krupno mlevenih lešnika
  • šlag za dekoraciju, po želji
Milka torta - recept za preukusnu kremastu poslasticu punu čokolade, keksa i lešnika 1
Foto: Shutterstock/Creative Family

Priprema:

  1. Za koru najpre umutite 4 belanceta postepeno dodavajući šećer.
  2. Posebno pomešajte 4 kašike mlevenih lešnika i kašiku brašna, pa lagano dodajte u umućena belanca. Promešajte da se sve lepo sjedini, pa izlijte smesu u pleh obložen pek papirom (ili podmazan i posut brašnom da se kora ne bi zalepila).
  3. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 15 minuta ili zavisno od jaline vaše rerne. Ponovite postupak još tri puta kako biste ukupno dobili 4 kore.
  4. Za fil sipajte 500 ml mleka u šerpu, pa dodajte 300 g šećera i vanil šećer i stavite da provri.
  5. U drugoj posudi pomešajte 200 ml mleka, 16 žumanaca, 80 g pudinga od vanile i 20 g gustina. Polako sipajte u provrelo mleko i skuvajte fil, pa ostavite da se ohladi.
  6. Nakon toga dodajte omekšali maslac i 100 g šećera u prahu, dobro sjedinite da se dobije homogena smesa, pa podelite fil na dva dela.
  7. U prvi deo dodajte 100 g lomljene plazme i po 100 g iseckane bele i Milka čokolade sa lešnicima.
  8. U drugi deo dodajte 100 g istopljene crne čokolade i 100 g krupno mlevenih lešnika.
  9. Na tacnu stavite prvu koru, pa je namažite trećinom prvog, žutog, fila, a onda preko njega i trećinu drugog, čokoladnog, fila. Postupak ponovite i sa preostalim korama, pa premažite tortu šlagom ili kremom po želji, dekorišite pečenim lešnikom, plazmom ili čokoladom, pa ostavite da se Milka torta dobro ohladi i stegne.
  10. Secite na šnite i uživajte u preukusnoj poslastici!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari