mimoza salataFoto: Shutterstock/Lika Mostova

Mimoza salata je, pored ruske, jedno od omiljenih predjela na srpskim slavljima i svečanostima. Slojevi rendanog povrća i šunke u kombinaciji sa pavlakom i majonezom čine zavodljivu kombinaciju ukusa koju svi vole.

Mimoza salata se, pored toga, i jako lako priprema i to od svega nekoliko sastojaka, a tačan recept za ovo ukusno, kremasto predjelo pogledajte u nastavku:

Mimoza salata

Sastojci:

  • 300 g kuvanog krompira
  • 300 g kuvane šargarepe
  • 3 jajeta
  • 200 g stišnjene šunke
  • 200 g majoneza
  • 200 g pavlake
  • So i biber po ukusu
  • Peršun za dekoraciju
Mimoza salata - recept za predjelo koje svi vole 1
Foto: Shutterstock/New Africa

Priprema:

  1. Krompir, šargarepu i jaja skuvajte, oljuštite i ostavite da se ohlade, pa izrendajte.
  2. Na dno posude za serviranje (idealno bi bilo da bude neka staklena i providna da bi se svi slojevi i boje lepo videli) stavite prvo sloj rendanog krompira, posolite i pobiberite, pa premažite majonezom i pavlakom.
  3. Preko toga stavite sloj rendane šargarepe, opet posolite i pobiberite, pa ponovo premažite majonezom i pavlakom.
  4. Zatim dodajte sloj rendane ili sitno seckane šunke, pa premažite majonezom i pavlakom.
  5. Na kraju, stavite sloj rendanih jaja i lepo ih rasporedite, pa po želji dekorišite peršunom.
  6. Mimoza salatu stavite u frižider da se dobro ohladi pre serviranja. Poslužite kao deo predjela ili jedite samostalno uz neki fini hleb ili pecivo. Prijatno!

Bonus savet:

Mimoza salatu možete obogatiti slojem kuvanog graška ili, pak, rendanih kiselih krastavčića koji će dati osvežavajući ukus i ovu salatu učiniti još dekorativnijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari