Na novogodišnje praznike podsećaju nas brojne pesme koje se bave tom tematikom, ukrasi i rasveta, hrana i poslastice, ali ovaj period godine obeležavaju i specifični mirisi koje kad god osetimo pomislimo na Novu godinu.
Četinari/novogodišnja jelka
Kada govorimo o novogodišnjim i božićnim praznicima, verovatno je većini ljudi jedna od prvih asocijacija na to ukrašena jelka ispod koje se kriju pokloni.
Iako je u današnje vreme mnogo lakše kupiti plastičnu jelku i koristiti je godinama, i dalje se i prirodne jelke često kupuju, a svako ko je ikada uneo tu biljku u svoj dom mogao je da se uveri kako se miris četinara „uvlači u zidove“, pa se oseća ne samo dok je jelka u sobi, nego i nakon što se ona presadi u spoljašnju sredinu.
Čokolada
U gotovo svakom filmu koji se bavi tematikom Božića i praznika, u makar jednoj sceni prikazana je idilična slika ljudi koji odmaraju pored prozora, gledaju sneg kako pada i greju se uz šolju tople čokolade u rukama.
Iako u realnosti nije sve kao u holivudskom filmu, te nema snega koji bismo mogli da posmatramo, a i vremena za odmor je malo, tokom zime je uvek lepo popiti šolju tople čokolade.
Citrusi
Pomorandže, mandarine i brojne druge vrste citrusa čije plodove uglavnom možemo da kupimo tokom zime imaju izuzetno intenzivan miris koji kada osetimo i tokom drugih perioda godina podseća na najhladnije vreme i praznike.
Paralelu između mirisa citrusa i prazničnih dana povlačimo verovatno jer ih tokom tog perioda koristimo gotovo za sve – za pravljenje kolača i poslastica, stavljamo limun u čaj, a i na posnoj trpezi koristimo tu biljku uz riblje specijalitete.
Cimet
Još jedna zaostvština holivudskih filmova jeste korišćenje cimeta za pravljenje brojne hrane i pića tokom praznika.
Iako cimet ima izuzetno jak ukus, koji mnogima možda i smeta, jasno je da proteklih nekoliko godina ne mogu da se zamisle praznici a da ne samo domovi, već i kafići mirišu na taj začin.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.