Galete su francusko testo slično piti ili kolaču. Izgledaju rustično pošto im je oblik neobavezan. Ovo je jedan od onih slatkiša koji svako može da napravi.
Nisu nam potrebni nikakvi posebni alati ili posude kako bismo napravili galete. Voće je važno, daje posebnu aromu kolaču, pa treba odabrati onu vrstu voća u sezoni koja je zaista aromatična i koju volite.
U originalnom receptu testo se pravi ručno. Jednostavno rečeno, ovo je voće umotano testom. Recept je veoma jednostavan za ovako ukusnu poslasticu, a borovnice su svakako odličan izbor voća.
Šta nam je sve potrebno:
- 1 pakovanje lisnatog testa
- 250g šećera
- 500g svežih borovnica (može i više)
- 2 pune kašičice kukuruznog skroba
- sok od pola limuna
- narendana korica od limuna
- 1jaje
Ukoliko pravite testo sami:
- 200g brašna
- prstohvat soli
- 125g putera ohlađenog i isečenog na kockice
- 50ml ledeno hladne vode
Način pripreme:
Brašno i so pomešati, dodati kockice hladnog putera i ledene vode, pa od toga napraviti testo za galetu kružnog oblika debljine oko pola santimetra.
Ukoliko koristite gotovo lisnato testo:
U posudu srednje veličine stavimo borovnice sa šećerom, limunom i skrobom.
Odmrznuto lisnato testo oklagijom razviti pa iseći ivice kako bi napravili krug. Imamo dva komada testa u pakovanju. Možemo napraviti dve galete.
Borovnice staviti u sredinu.
Preklopiti ivicu testa preko voća idući u krug, pazeći da središnji deo voća nije prekriven, već otvoren.
Testo premazati umućenim jajetom i posuti sa još malo šećera.
Posudu za pečenje u rerni obavezno obložiti papirom za pečenje, može doći do izlivanja sokova od voća.
Peći 20-30 minuta na 190C.
Pečeni kolač ostaviti 10 minuta da se ohladi kako bi se zgusnuli sokovi od voća.
Predlog za serviranje, preko galete narendati belu čokoladu ili staviti kašiku gustog jogurta preko.
Napomena: ukoliko volite slađi kolač morate dodati još šećera u borovnice.
Uživajte!
https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/767389190113116/
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.