Mirisne ruštule – tradicionalni primorski kolač (recept)

Okusi svet - svake nedelje na portalu Danasa

Ostavite komentar


  1. Hvala gospodji Vesni na lepom članku ali Paštrovići nisu Crnogorsko pleme iako se nalaze na lokalitetu Crnogorskog primorja

    1. Pastrovici su od Kufina do Babina Vira,, pravoslavne vere i po izjasnjavanju Srbi. Rustule, sirnica, rozada, domaci makaruli, rastan sir iz ulja tipicni su specijaliteti ovog kraja. Naravno sve treba zaliti dobrom lozovacom i domacim vinom.

  2. Ovaj specijalitet je italijanskog porekla i originalni naziv mu je „crostoli“, a u italijansku kuhinju je stigao iz anticke rimske kuhinje, gde se zvao sprias. Na istocnu obalu Jadrana, dakle i u Istru, ne samo Crnu Goru i Dalmaciju, stigao je preko uticaja Antickog Rima i kasnije, Venecije i Italije. U Istri se zove „kroštoli“, što mu i potvrđuje poreklo.

  3. Jeo sam ih samo na Braću i imaju dodat ekstrat anisa pa kad se jede oseća se kao da pijete mastilu ili uzo….
    Ovde u receptu toga nema…..

Ostavite komentar


Život

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. novembar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Nastić, di džej

Tokom svih ovih godina čitajući Danas naučio sam šta predstavlja nezavisno novinarstvo i koliko je to danas veoma retko.