Skonsi su kolačići popularni u Engleskoj, serviraju se uz tradicionalni i nezaobilazni čaj. Vrlo se jednostavno prave, uz pravilo, koje je neko napisao, što manje dirate testo, skonsi su bolji.
Od voća se dodaje skoro sve, u letnjem periodu zahvalno je bobičasto voće, u zimskom brusnice, suve kajsije, šljive, grožđe, bademi. Takođe možete napravit slane skonse (slanina, pršuta, narendana gauda, tvrdi ovčiji sir,naseckane pečurke, timijan).
Šta nam je sve potrebno:
- 250g brašna
- pola praška za pecivo
- 50g šećera
- 125g hladnog putera, iseckanog na kocke
- 150ml slatke pavlake
- 50ml mleka
- Prstohvat soli
- 1 jaje
- 200g voća
Za preliv od limuna:
- 100g šećera u prahu
- sok od pola limuna
- 3-4 kašike tople vode
- narendana korica limuna
Način pripreme:
- U posudu stavimo brašno, prašak za pecivo, šećer i so, sve to izmešamo, potom dodati kockice hladnog putera. Prstima utrljavamo puter u brašno dok ne postane grudvasto, potom dodati umućeno jaje sa slatkom pavlakom i mlekom (hladno) na kraju voće, sve to izmešati drvenom kašikom. Dobijenu smesu stavite u frižider na pola sata.
- Brašnom posuti površinu za rad, izručimo smesu, premesiti nekoliko puta, lagano uz dodavanje brašna, tek toliko da se smesa ne lepi za ruke. Bitno nam je da u testu ostanu vidljivi komadići putera
- Testo oblikovati u loptu, potom dlanom istanjiti testo u krug debljine do 2cm. Krug iseći na 8 delova i prebaciti u pleh na koga ste stavili papir za pečenje.
- Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180C oko 30 minuta, dovoljno da skonsi dobiju zlatnu boju.
- Preliv od limuna: sok od limuna umutiti sa šećerom u prahu i malo tople vode. Možemo dodati naribanu koricu limuna, da pojačamo aromu kao i cvetove lavande. Dobijeni preliv od limuna neravnomerno sipamo po ohlađenim skonsima.
Ukoliko ne želite preliv, onda skonse služimo tople posute šećerom u prahu, mogu se premazati džemom, idealni su uz čašu mleka ili čaj.
Napomena: Koristiti sveže ili zamrznuto voće, uvek ga dodajte na kraju i važno je da se testo ne mesi dugo kako zbog putera, tako i radi voća. U nekim receptima se stavlja isključivo zamrznuto voće, u drugim receptima se voće uvalja u brašno, kako bi se zadržao oblik. Ukoliko vam se skonsi dopadnu, a sigurna sam da hoce, sledeći put duplirajte količinu.
Uživajte!
https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/767389190113116/
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.