Mlinci su tradicionalno jelo u hrvatskoj kuhinji, posebno popularno u Slavoniji i Dalmaciji. Pravi se od tankih, sušenih ili svežih rezanaca koji se obično kuvaju, a zatim koriste kao prilog uz mesna jela, posebno ćuretinu ili piletinu i neki fin kremasti sos.
Mlinci su nežne, mekane tekstura i blago orašastog ukusa, što ih čini savršenim za kombinaciju sa bogatim umacima, sirevima i mesnim jelima. Mogu se samo skuvati, a ukoliko želite hrskavu koricu, možete ih i kratko zapeći u rerni. Ukusni su u svim varijantama, a mi vam u nastavku donosimo recept za savršeno kremaste mlince sa piletinom i neutralnom pavlakom kojima nećete moći da odolite:
Mlinci sa piletinom i neutralnom pavlakom
Sastojci:
- 300 g mlinaca
- 500 g pilećeg filea
- 1 velika glavica crnog luka
- 2-3 čena belog luka
- 200 ml pavlake za kuvanje
- 1 kašika ulja
- So i biber po ukusu
- Peršun za dekoraciju
Priprema:
- U loncu zagrejte vodu i dodajte malo soli. Kada voda provri, stavite mlince i kuvajte ih 2-3 minuta. Izvadite ih i stavite na papirne ubruse da se ocede.
- U tiganju zagrejte ulje. Dodajte sitno seckani crni luk i pržite dok ne postane staklast.
- Dodajte seckanu piletinu i pržite je dok ne dobije zlatnu boju. Posolite i pobiberite po ukusu.
- Kada je piletina gotova, dodajte sitno seckani beli luk i pržite još minut.
- Smanjite vatru i dodajte pavlaku za kuvanje. Dobro promešajte i kuvajte još nekoliko minuta, dok se sos ne zgusne.
- U sos dodajte kuvane mlince i dobro promešajte da se svi sastojci povežu, pa kuvajte još 2-3 minuta.
- Poslužite mlince sa piletinom, po želji dekorisane seckanim peršunom i uživajte u ovom kremastom i slasnom obroku!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.