Moćno povrće koje snižava krvni pritisak, a čiji kilogram košta oko 100 dinara 1Foto: Lukáš Kliment / Ifood SM / Profimedia

Povrće puno vitamina i minerala, a ima malo kalorija i masti. Dobro je kao prevencija za visok krvni pritisak, kancer, a na sve to vrlo je pristupačno jer kilogram košta malo više od 100 dinara.

Cvekla je veoma hranljiva i prepuna esencijalnih vitamina, minerala i biljnih jedinjenja od kojih mnoga imaju lekovita svojstva. Ovo povrće ima zaista impresivan nutritivni profil, malo kalorija, a bogata je vrednim vitaminima i mineralima. Zapravo, ona sadrži skoro sve vitamine i minerale potrebne vašem telu.

Na sajtu Healthline pišu koliko hranljivih sastojaka se nalazi u 100 grama kuvane cvekle.

Kalorije: 44

Proteini: 1,7 grama

Masti: 0,2 grama

Ugljeni hidrati: 10 grama

Vlakna: 2 grama

Folat: 20% neophodne dnevne vrednosti

Mangan: 14% neophodne dnevne vrednosti

Bakar: 8% neophodne dnevne vrednosti

Kalijum: 7% neophodne dnevne vrednosti

Magnezijum: 6% neophodne dnevne vrednosti

Vitamin C: 4% neophodne dnevne vrednosti

Vitamin B6: 4% neophodne dnevne vrednosti

Gvožđe: 4% neophodne dnevne vrednosti.

Cvekla je posebno bogata folatom, vitaminom koji igra ključnu ulogu u razvoju i zdravlju srca. Takođe sadrži dobru količinu mangana, koji je bitan za formiranje kostiju, metabolizam hranljivih materija, funkciju mozga. Osim toga, cvekla ima dosta bakra, važnog minerala potrebnog za proizvodnju energije i sintezu određenih neurotransmitera.

Pomaže u regulisanju krvnog pritiska

Cvekla ima sposobnost da smanji povišen nivo krvnog pritiska, koji je glavni faktor rizika za srčana oboljenja. Određena istraživanja pokazuju da sok od cvekle može značajno da snizi nivo i sistolnog i dijastolnog krvnog pritiska. Čini se da je efekat veći za sistolni krvni pritisak, onaj kada se srce steže. Takođe, sirova cvekla može imati jači efekat od kuvane.

Inače, to snižavanje krvnog pritiska verovatno je posledica visoke koncentracije nitrata u ovom korenastom povrću. Oni se u telu pretvaraju u azot oksid, molekul koji širi krvne sudove i uzrokuje pad nivoa krvnog pritiska.

Cvekla je takođe odličan izvor folata. Iako su istraživanja pokazala različite rezultate, nekoliko studija sugeriše da povećanje unosa folata može značajno smanjiti nivo krvnog pritiska. Međutim, imajte na umu da je efekat cvekle na krvni pritisak samo privremen i zato je uvek najbolje pre svega se konsultovati s lekarom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari