Možete je koristiti u salatama, kolačima, uz pečenje: Zašto je brusnica zdrava namirnica 1Foto: Pixabay/Alyrat

Brusnica je zdrava niskokalorična hrana, bogata vlaknima, vitaminima i mineralima, među kojima dominiraju vitamini C, A, E, minerali kalcijum, kalijum, magnezijum i gvožđe.

Bogata je antioksidansima, kojima duguje snažna lekovita svojstva. Ima antibakterijski, antiseptički, protivupalni i diuretski efekat.

Brusnici se pripisuju mnoga lekovita svojstva ako se primenjuje u pravilnom obliku i u odgovarajućoj dozi:

  • pomaže kod infekcija mokraćnog sistema
  • pomaže kod edema
  • štiti od bolesti desni
  • smanjuje rizik od raka
  • jača imunitet, mikrobiološku floru želuca i creva
  • pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti
  • snižava nivo holesterola
  • pozitivno utiče na zdravlje očiju
  • pomaže kod reume i gihta
  • smanjuje nivo šećera u krvi
  • poboljšava kvalitet kose, kože, noktiju

Sveža brusnica spada u niskokalorične namirnice. Porcija od 100 g sveže brusnice sadrži 46 kalorija. Možete ih grickati kao užinu a ukoliko vam smeta njihov opor i kiselkast ukus, dodajte ih u salatu,ovsenu kašu,smuti.

Sušene brusnice su više kalorične od svežih, zbog dodatog šećera prilikom sušenja. Porcija 100 g sušene brusnice sadrži 308 kalorija.

Možete ih koristiti u salatama, kao ukrasni dodatak pečenoj svinjetini, u kolačima, u kombinaciji sa žitaricama, ili ih dodati šejkovima, smutijima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari