mramorni kolačFoto: Shutterstock/Elena Veselova

Mramorni kolač je desert poznat po svom karakterističnom izgledu koji podseća na mermer (mramor). Slojevi svetlog i tamnog testa od vanile i čokolade koji se prožimaju stvaraju kako atraktivan izgled, tako i savršen ukus ovog sočnog biskvitnog kolača.

Mramorni kolač se obično peče u kalupu za kuglof ili, pak, banana hleb, a po želji se može posuti prah šećerom ili otopljenom čokoladom. Zbog svoje sočne teksture i atraktivnog izgleda, mramorni kolač je omiljen izbor za proslave, porodična okupljanja i svakodnevne užine. Evo kako ga možete jednostavno napraviti kod kuće:

Mramorni kolač

Sastojci:

  • 250 g brašna
  • 200 g šećera
  • 4 jajeta
  • 100 ml mleka
  • 100 ml ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • Prstohvat soli
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 2 kašičice kakaa u prahu
Mramorni kolač - provereni recept za desert sočne teksture i atraktivnog izgleda 1
Foto: Shutterstock/Ika Rahma H

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 180°C. Pripremite kalup za kolač (najbolje okrugli ili pravougaoni) tako što ćete ga podmazati uljem i posuti brašnom ili obložiti papirom za pečenje.
  2. U velikoj posudi umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu svetla i penušava. Dodajte ulje i mleko, pa dobro promešajte.
  3. U smesu dodajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Sve dobro sjedinite da dobijete glatko testo.
  4. Podelite testo na dva dela. U jedan deo dodajte kakao u prahu i dobro promešajte.
  5. U pripremljeni kalup prvo sipajte svetlo testo, a zatim preko njega dodajte tamno testo. Viljuškom blago promešajte testo tako da se stvori mramorni efekat.
  6. Stavite kolač u prethodno zagrejanu rernu i pecite oko 40-50 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe suva.
  7. Kada se kolač ispeče, izvadite ga iz rerne i ostavite da se ohladi u kalupu nekoliko minuta, a zatim prebacite na tacnu za serviranje da se potpuno ohladi. Pospite šećerom u prahu ili prelijte čokoladom, isecite na kriške i uživajte. Uživajte!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari