Mramorni kolač je desert poznat po svom karakterističnom izgledu koji podseća na mermer (mramor). Slojevi svetlog i tamnog testa od vanile i čokolade koji se prožimaju stvaraju kako atraktivan izgled, tako i savršen ukus ovog sočnog biskvitnog kolača.
Mramorni kolač se obično peče u kalupu za kuglof ili, pak, banana hleb, a po želji se može posuti prah šećerom ili otopljenom čokoladom. Zbog svoje sočne teksture i atraktivnog izgleda, mramorni kolač je omiljen izbor za proslave, porodična okupljanja i svakodnevne užine. Evo kako ga možete jednostavno napraviti kod kuće:
Mramorni kolač
Sastojci:
- 250 g brašna
- 200 g šećera
- 4 jajeta
- 100 ml mleka
- 100 ml ulja
- 1 prašak za pecivo
- Prstohvat soli
- 1 kašičica vanilin šećera
- 2 kašičice kakaa u prahu
Priprema:
- Zagrejte rernu na 180°C. Pripremite kalup za kolač (najbolje okrugli ili pravougaoni) tako što ćete ga podmazati uljem i posuti brašnom ili obložiti papirom za pečenje.
- U velikoj posudi umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu svetla i penušava. Dodajte ulje i mleko, pa dobro promešajte.
- U smesu dodajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Sve dobro sjedinite da dobijete glatko testo.
- Podelite testo na dva dela. U jedan deo dodajte kakao u prahu i dobro promešajte.
- U pripremljeni kalup prvo sipajte svetlo testo, a zatim preko njega dodajte tamno testo. Viljuškom blago promešajte testo tako da se stvori mramorni efekat.
- Stavite kolač u prethodno zagrejanu rernu i pecite oko 40-50 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe suva.
- Kada se kolač ispeče, izvadite ga iz rerne i ostavite da se ohladi u kalupu nekoliko minuta, a zatim prebacite na tacnu za serviranje da se potpuno ohladi. Pospite šećerom u prahu ili prelijte čokoladom, isecite na kriške i uživajte. Uživajte!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.