muva u pićuFoto: Tompel / Shutterstock.com

Muve su neophodne u našim životima i za našu okolinu, jer su prirodni čistači prljavština. Jedu sve: od trulog lišća, trulih leševa, pa do izmeta. I tu leži razlog zašto ne volimo muve – povezujemo ih s prljavštinom.

A šta da radimo ako nam muva uđe u piće? Da li da je uklonimo i nastavimo da pijemo ili je bolje da prospemo piće, čak i ako je muva u njemu samo kratko?

Primrouz Friston, profesorka kliničke mikrobiologije na britanskom Univerzitetu Lester, napisala je u časopisu „The Conversation“ o slučaju kada je vinska ili voćna muva pala u čašu vina. Iako se ova vrsta muve mnogima čini manje prljavom od obične kućne muve, ona živi i hrani se u kantama za smeće ili drugim mjestima gde se često nalazi trula hrana, piše portal „Live Science“, prenosi N1 Slovenija.

“Hrana koja truli je bogata mikrobima, koje muva može poneti sa sobom do mesta sletanja”, piše Friston. To može uključivati ​​bakterije E. coli, Listeria, Shigella ili Salmonella. Stoga, u principu, nije bitno da li u vino pada obična muva ili vinska mušica.

Međutim, da li će vas ove bakterije (ako su prisutne) zaista zaraziti zavisi od nekoliko faktora. Pre svega, gde je muva bila pre nego što je upala u vaše piće, koliko je dugo tu ostala, kao i u kakvo je piće upala.

Gde se muva nalazila pre nego što je ušla u piće i koliko dugo je tu ostala, određuje količinu bakterija koju je uspela preneti u njega. Od toga zavisi broj bakterija, takozvana infektivna doza, koja završi u napitku.

Ako muva sleti u vodu ili slatko piće, verovatnije je da će se javiti infektivna doza nego ako sleti u vino ili žestoka pića. Vino obično sadrži osam do 14 posto etanola i ima pH od oko četiri ili pet.

“Nekoliko laboratorijskih studija pokazalo je da kombinovani efekti vinskog alkohola i organskih kiselina poput jabukove kiseline mogu inhibirati rast E. coli i salmonele”, napisala je Friston, dodajući da su sve vrste vina “prirodno antibakterijske”.

To znači da mikrobi koje je u vinu taložila dosadna mušica nemaju toliko šanse da izazovu infekciju, “jer su previše oštećeni”. Osim toga, mikrobi koji kasnije prežive u vinu suočavaju se i s jakom kiselinom u želucu, probavim enzimima u crevima i “uvek opreznom” odbranom imunog sistema, navela je Friston.

Čak i ako muva upadne u bezalkoholno piće, verovatnoća zaraze bakterijom koju nosi je izuzetno mala, ali se naravno ne može u potpunosti isključiti. Ako se to dogodi, možda ste rođeni pod nesrećnom zvezdom ili imate ranu u ustima i/ili oslabljen imuni sustav.

Uostalom, čak i kada muve slete na naše telo, mi ih jednostavno oteramo i preživimo, čak i ako se ti delovi tela neko vreme ne peru ili ne dezinfikuju. Drugačije je, naravno, ako muve slete na otvorenu ranu, gde mikrobi mogu doći u direktan kontakt s krvotokom i proširiti se po celom telu.

Dakle, ako nemate potpunu fobiju od mikroba, Friston savetuje: “Predlažem da uklonite muvu i popijete vino. Ako želite dodatne proteine, možete čak i progutati muvu.”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari