Na koji način je najbolje da spremate hranu? 1Foto: Freepik/rawpixel.com

Kuvanje na pari

Najzdraviji način da pripremite hranu, jer tako zadržava sva svoja hranjiva svojstva.

Koje namirnice pripremamo na ovaj način – namirnice sa većim sadržajem vode kao što su spanać, blitva, mladi kupus, mladi grašak, šargarepa…

Blanširanje i kuvanje

Blanširanje je proces u kome se hrana samo kratko ubacuje u ključalu vodu i odmah zatim se ispira pod mlazom hladne vode kako bi se prekinuo proces kuvanja. Na ovaj način se obrađuje mlado povrće.

Kuvanje podrazumeva duže izlaganje termičkoj obradi namirnica i to je jedan od najpopularnijih zdravih načina pripreme hrane.

Pečenje u rerni

Ovo je najbolji način da sačuvamo većinu hranjivih sastojaka iz namirnica. Naročito kada se hrana peče u sopstvenom soku bez dodavanja masnoće.

Dinstanje

Namirnice je potrebno malo zapeći na masnoći pre dolivanja vode,tako da ovaj način pripreme treba da bude zastupljen u manjoj meri ,ali je svakako zdrav način pripreme hrane.

Zamrznuto povrće se na ovaj način najbolje sprema.

Grilovanje

Na ovaj način najčešće pripremamo meso, ribu, pečurke, kao i povrće tipa tikvice, patlidzan, paprika, luk…

Prženje i pohovanje su nezdravi načini pripreme hrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari