Kuvanje na pari
Najzdraviji način da pripremite hranu, jer tako zadržava sva svoja hranjiva svojstva.
Koje namirnice pripremamo na ovaj način – namirnice sa većim sadržajem vode kao što su spanać, blitva, mladi kupus, mladi grašak, šargarepa…
Blanširanje i kuvanje
Blanširanje je proces u kome se hrana samo kratko ubacuje u ključalu vodu i odmah zatim se ispira pod mlazom hladne vode kako bi se prekinuo proces kuvanja. Na ovaj način se obrađuje mlado povrće.
Kuvanje podrazumeva duže izlaganje termičkoj obradi namirnica i to je jedan od najpopularnijih zdravih načina pripreme hrane.
Pečenje u rerni
Ovo je najbolji način da sačuvamo većinu hranjivih sastojaka iz namirnica. Naročito kada se hrana peče u sopstvenom soku bez dodavanja masnoće.
View this post on Instagram
Dinstanje
Namirnice je potrebno malo zapeći na masnoći pre dolivanja vode,tako da ovaj način pripreme treba da bude zastupljen u manjoj meri ,ali je svakako zdrav način pripreme hrane.
Zamrznuto povrće se na ovaj način najbolje sprema.
Grilovanje
Na ovaj način najčešće pripremamo meso, ribu, pečurke, kao i povrće tipa tikvice, patlidzan, paprika, luk…
Prženje i pohovanje su nezdravi načini pripreme hrane.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.