Na listi najboljih suvih mesa na svetu Srbija zauzela poražavajuće mesto 1Foto: Ttatty, Shutterstock

 

Poznati gastro portal Taste Atlas objavio je listu najbolje ocenjenih suvih mesa sveta.

Na prva tri mesta se nalazi varijacija iste španske šune, odnosno Jamón Ibérico. Ova šunka i njene podvrste zavise od vrste svinje od koje se prave, da li su regularne boje ili crne. Ono što je bitno, jeste da se svinje ne drže u zatočeništvu, već da se kreću slobodno i mimo farmi, gde se hrane kukuruzom, žirom i drugom hranom. Rezultat je šunka tamnocrvene boje sa delićima masti.

U top 10 su i italijanski Prosciutto di Parma i Prosciutto di San Daniele kao i portugalski Presunto do Alentejo dok su predstavnici sa ovih prostora u deset najboljih Suho meso iz Bosne i Njeguški pršut iz Crne Gore.

Za suvo meso su rekli da je bosanski specijalitet koji se pravi soljenjem, sušenjem i dimljenjem govedine na hrastovoj vatri. Meso ne bi trebalo da bude previše suvo, a za pravilno pripremanje jela potrebna je posebna veština i znanja.

Za njeguški pršut kažu – to je svinjska šunka koja se tradicionalno soli morskom solju, presuje da bi se uklonila višak tečnosti, zatim dimi i suši na hladnom planinskom vazduhu, nakon čega se ostavlja da sazri, tako da ceo proces obično traje oko godinu dana. Meso se dimi preko bukovog drveta, dajući jedinstven ukus i aromu ovoj poslastici.

Suvo meso iz Srbije

Što se tiče domaćih predstavnika na 19. mestu se nalazi užička pršuta. Kako kaže Taste atlas – Za pripremu ovog mesnog proizvoda mogu se koristiti goveđe, svinjsko i ovčije meso, iako je najtradicionalnije goveđe.

Najfiniji komadići junećeg mesa iz delova buta i donjeg kraja leđa, od 4 do 6 godina se soli, zatim dimi suvim bukovim drvetom i suši se na hladnom planinskom vazduhu. Konačni proizvod se odlikuje tamno braonkastocrvenom spoljašnjošću, tamnocrvenom unutrašnjošću sa jakim ukusom govedine.

Naša hrana se opet pojavljuje tek na 49. mestu. U pitanju je zlatiborska pršuta. Za nju kažu da se obično vezuje za selo Mačkat. Prateći vekovni način pripreme, ovaj mesni specijalitet se obično pravi od najkvalitetnijeg goveđeg ili svinjskog mesa koje je soljeno, zatim hladno dimljeno i sušeno na vazduhu, prenosi nova.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari