Na Mali Božić se mesi obredni kolač vasilica: Ovo je tradicionalni recept 1Foto: Shutterstock / Leire Gamboa

Vasilica je obredni kolač koji se sprema za Mali Božić, odnosno srpsku Novu godinu 1. januara po Julijanskom, odnosno 14. januara po Gregorijanskom kalendaru.

Na Mali Božić kojim 14. januara počinje i Nova godina po julijanskom kalendaru slavi se Sveti Vasilije Veliki, a na taj dan domaćice mese vasilice i dele ih ukućanima i prvim komšijama, kako bi cela godina prošla u skladu i prijateljstvu.

Vasilica se mesi 14. januara u jutro.

Na Mali Božić se mesi obredni kolač vasilica: Ovo je tradicionalni recept 2
Foto: Wikipedia / Ivonatk

Vasilice mogu biti i slane i slatke i jedu se tople na Mali Božić. Ovaj tip obrednog kolača u Srbiji se pravi od kiselog ili lisnatog testa i najčešće preliva medom. Takođe, u nekim krajevima se na Mali Božić služi proja-vasilica, ukrašena na poseban način. Domaćice bi pripremile šuplje grančice zove, vezane u snopić, kojima bi vadile kružiće proje koje se kasnije daju stoci kako bi bila napredna i zdrava tokom cele godine. Vasilice se inače ukrašavaju krstom ispisanim bockanjem gornjeg dela vasilice drenovim grančicama ili grančicama zove, koje se obično vezuju po tri u snopić (Sveto Trojstvo) crvenim koncem.

Ovaj tip obrednog kolača sadrži mnoge simbole domaćinstva: zrna raznih žitarica, tikve, duleka, pasulja, deliće raznih suvih voćnih plodova i znamenja zdravlja (komadić drenovine) itd.

Tradicionalni recept za vasilicu

Vasilica se, u zavisnosti od kraja, pravi na različite načine. Mnoge domaćice je prave kao Božićnu česnicu – prema starom receptu za domaći hleb.

Potrebno je:

– kilogram brašna

– kašičica soli

– 100 gr margarina

– oko 100 gr maslaca

Priprema: Zamesi se elastično testo i podeli na sedam do osam loptica. Svaka loptica se oklagijom razvuče u tanku koru veličine kao dno suda u kojem će se peći. Kore se premažu tankim slojem istopljenog putera i ređaju jedna na drugu. Pogača se stavi u dobro podmazani i  brašnom posuti sud za pečenje, a zatim peče u zagrejanoj pećnici na 200 stepeni.

U Vojvodini je vasilica slatka kao i česnica, jedino što se za razliku od česnice gde se dodaju orasi ili, pak, i slično koštunjavo voće, ovde samo premaže medom, koji daje slast vasilici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari