Nacionalna kuhinja Gruzije: Hačapuri (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Gruzijci svoju dugovečnost mogu zahvaliti zdravoj životnoj sredini, ležernom stilu života kao i raznovrsnoj ishrani.

Kuhinja je bazirana na mesu, mlečnim proizvodima, obilju povrća, a glavnu ulogu u pripremi ukusnih jela ima sveže začinsko bilje, kao što je bosiljak, nana, korijander, mirođija, čili i nar (crveni i zeleni).

Jela se pripremaju dugo i lagano (slow food),  nekoliko sati,  a isto tako se u miru i obeduje uz neizostavnu votku. Najpoznatija jela sa Kavkaza su: Hinkali, Hačapuri, Tabak piletina, Ajapsandali, Phali od povrća i mnoga druga.

I ne zaboravite – ne jede se na brzinu, već polako, sa uživanjem i smirenošću u krugu rodbine ili prijatelja.

Hačapuri

Hačapuri je tradicionalna gruzijska pogača, punjena sirom koja se služi za doručak. Hačo znači urda (vrsta sira), a puri hleb. Vreme pred nama je idealno da naučite i isprobate recept, ukoliko niste  imali priliku da probate ovu interesantnu pogaču do sada.

Nacionalna kuhinja Gruzije: Hačapuri (recept) 2

Potrebni sastojci:

Za testo:

  • 650g brašna, tip 500
  • 2 jaja
  • 500 ml jogurta
  • 50g otopljenog putera
  • kašičica soli
  • 2 kašičice praška za pecivo

Nadev:

  • 200g kvark sira, rikote ili mladog kačkavalja
  • 250g feta sira
  • 150g mocarele
  • Jedno jaje

Način pripreme:

U jednoj posudi pomešajte suve sastojke: brašno, prašak za pecivo, so. U drugoj sledeće sastojke: jaja, jogurt, puter. Zatim polako sjedinite sastojke, dok testo ne postane glatko. Nakon toga testo treba da odstoji pola sata, prekriveno prijanjajućom folijom, da se ne bi stvorila korica.

Za nadev izgnječite, narendajte i pomešajte sireve sa jajetom. Kada dobijete kompaktnu smesu,  krenite u oblikovanje hačapurija.

Nacionalna kuhinja Gruzije: Hačapuri (recept) 3

Testo oblikujete u veću pogaču, premažete nadevom, ne do kraja, zatim ostatke testa vratite nazad i zatvorite pogaču. Sve oblikovati rukama i staviti na pečenje.

Možete pripremiti i na drugi način: testo podeliti na dva dela i oba dela istanjiti oklagijom. Preko prvog dela staviti nadev i rubove testa premazati belancetom. Preko toga stavite drugu polovinu testa i polako viljuškom pritiskati celu dužinu ruba da nadev ostane unutar pogače.

Peći u rerni 20-ak minuta, na 220C.

Hačapuri preporučujemo kao predjelo sa čašom dobrog gruzijskog Rkacitelija.

Napomena: pitu možete praviti na više načina, uz menjanje sastojaka, umesto jogurta mleko, kvasac umesto praška za pecivo, sireve možete i sami da kombinujete u zavisnosti šta imate u frižideru, možete je peći otvorenu ili zatvorenu, u rerni ili tiganju. U svakom slučaju je odlična.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari