Gruzijci svoju dugovečnost mogu zahvaliti zdravoj životnoj sredini, ležernom stilu života kao i raznovrsnoj ishrani.
Kuhinja je bazirana na mesu, mlečnim proizvodima, obilju povrća, a glavnu ulogu u pripremi ukusnih jela ima sveže začinsko bilje, kao što je bosiljak, nana, korijander, mirođija, čili i nar (crveni i zeleni).
Jela se pripremaju dugo i lagano (slow food), nekoliko sati, a isto tako se u miru i obeduje uz neizostavnu votku. Najpoznatija jela sa Kavkaza su: Hinkali, Hačapuri, Tabak piletina, Ajapsandali, Phali od povrća i mnoga druga.
I ne zaboravite – ne jede se na brzinu, već polako, sa uživanjem i smirenošću u krugu rodbine ili prijatelja.
Hačapuri
Hačapuri je tradicionalna gruzijska pogača, punjena sirom koja se služi za doručak. Hačo znači urda (vrsta sira), a puri hleb. Vreme pred nama je idealno da naučite i isprobate recept, ukoliko niste imali priliku da probate ovu interesantnu pogaču do sada.
Potrebni sastojci:
Za testo:
- 650g brašna, tip 500
- 2 jaja
- 500 ml jogurta
- 50g otopljenog putera
- kašičica soli
- 2 kašičice praška za pecivo
Nadev:
- 200g kvark sira, rikote ili mladog kačkavalja
- 250g feta sira
- 150g mocarele
- Jedno jaje
Način pripreme:
U jednoj posudi pomešajte suve sastojke: brašno, prašak za pecivo, so. U drugoj sledeće sastojke: jaja, jogurt, puter. Zatim polako sjedinite sastojke, dok testo ne postane glatko. Nakon toga testo treba da odstoji pola sata, prekriveno prijanjajućom folijom, da se ne bi stvorila korica.
Za nadev izgnječite, narendajte i pomešajte sireve sa jajetom. Kada dobijete kompaktnu smesu, krenite u oblikovanje hačapurija.
Testo oblikujete u veću pogaču, premažete nadevom, ne do kraja, zatim ostatke testa vratite nazad i zatvorite pogaču. Sve oblikovati rukama i staviti na pečenje.
Možete pripremiti i na drugi način: testo podeliti na dva dela i oba dela istanjiti oklagijom. Preko prvog dela staviti nadev i rubove testa premazati belancetom. Preko toga stavite drugu polovinu testa i polako viljuškom pritiskati celu dužinu ruba da nadev ostane unutar pogače.
Peći u rerni 20-ak minuta, na 220C.
Hačapuri preporučujemo kao predjelo sa čašom dobrog gruzijskog Rkacitelija.
Napomena: pitu možete praviti na više načina, uz menjanje sastojaka, umesto jogurta mleko, kvasac umesto praška za pecivo, sireve možete i sami da kombinujete u zavisnosti šta imate u frižideru, možete je peći otvorenu ili zatvorenu, u rerni ili tiganju. U svakom slučaju je odlična.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.