Ukrajinska kuhinja ima dugu tradiciju. Obeležena je relativno jednostavnim, raznovrsnim i hranljivim jelima.
Specifičnost ukrajinske kuhinje uticala je na kuhinju drugih slovenskih naroda u okruženju, posebno kada govorimo o susednoj Rusiji, Belorusiji i Poljskoj. Neka od najpoznatijih jela su: vareniki, boršč, puhleniki, sečenki, kuleš, ležnji od krompira, špundra, šuliki, uzvar.
Za boršč se zabunom tumači da je nastalo u Rusiji iako je nastalo u Ukrajini. Najpoznatije jelo u Rusiji je šči i Rusi ga smatraju svojim nacionalnim jelom kao i Ukrajinci boršč. Mada boršč možemo pronaći u nacionalnoj kuhinji više zemalja.
Vareniki su jedno od najpopularnijih i omiljenijih jela Ukrajinaca, a recept je toliko jednostavan, koliko je i ukusan. Vareniki mogu da budu sa sa mesom, krompirom, kupusom, pečurkama i služe se kao glavno jelo, dok se slatki vareniki sa sitnim sirom, jagodama, višnjom, borovnicom služe kao deserti.
Tradicionalni vareniki sa krompirom
Sastojci:
- voda 1 čaša
- jedno jaje
- so pola kafene kašičice
- brašno 2 čaše
- krompir 4-5 komada
- crni luk jedan (srednji)
- ulje 2-3 kašike
Priprema:
U toplu vodu dodajemo jaje, so, sve to promešamo. Polako dodajemo brašno i dobro zamesimo kako bismo na kraju dobili elastično testo, malo tvrđe. Nakon toga testo umotamo u providnu foliju i ostavimo u frižideru 30-40 minuta.
Za to vreme pripremamo fil. Krompir oljuštimo i skuvamo u vodi sa malo soli. Iseckani luk pržimo do zlatne boje. Od krompira napravimo pire, pa dodamo luk i biber.
Testo još jednom umesimo i razvučemo u tanak sloj, potom modlom ili čašom vadimo željeni oblik. Unutar svakog kruga stavimo fil, potom preklopimo, a krajeve zalepimo da nam fil ne bi ispao tokom kuvanja. Vareniki kuvamo u posoljenoj ključaloj vodi 5-7 minuta (dok ne isplivaju na površinu).
Jelo poslužiti uz dodatak maslaca i pavlake.
Slatki vareniki sa višnjama
Potrebno:
- kefir 1 čaša
- šećer velike kašika
- jedno jaje
- so pola kafene kašičice
- bBrašno 3 čaše
- soda bikarbona mala kašičica
- ulje 3 velike kašike
Za fil:
- višnje 2 čaše
- 100g šećera
- maslac 50 g
U posudi umesimo kefir ulje i šećer. Dodamo jaje i polako sipamo brašno, stalno mešajući kašikom. Zatim dodajemo sodu bikarbonu i nastavimo mešanje. Testo treba da bude mekano, ali da se ne lepi za ruke, zatim testo prekrijemo providnom folijom i ostavimo u frižideru na 30 minuta.
Za fil mogu da se koriste sveže ili zamrznute višnje ili bilo koje drugo bobičasto voće. Iz očišćenih višanja iscediti sok i dodati šećer.
Testo premesimo i još jednom razvučemo, potom čašom vadimo krugove. Unutar svakog kruga stavimo fil, sklopimo na pola vodeći računa da ih dobro zalepimo. Potom vareniki kuvamo na pari.
Na posudu sa ključalom vodom vodom od gore stavimo rešetku ili komad tankog platna kako bi kuvali na pari. Vareniki se stave na platno i poklope, kuvati sedam minuta. Servirati sa maslacem i slatkom pavlakom.
Uživajte!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.