Najbolja grickalica za regulaciju šećera u krvi 1Foto: Zero Creatives / ImageSource / Profimedia

 

Grickanje kasno uveče mnogima je navika, ali u tim kasnim satima ljudi najčešće biraju nezdravu hranu koja podiže nivo šećera u krvi. Da se ​​to ne bi dogodilo i kako biste mogli da nastavite sa grickanjem uveče, dijetetičarka Erin Palinski-Vejd izdvojila je najbolju hranu.

„Kada je u pitanju balans šećera u krvi, važno je da pogledate i hranljive sastojke u hrani i porcije. Idealna kasna užina neće povećati nivo šećera u krvi, ali će vam pomoći da stabilizujete šećer u krvi i apetit tokom cele noći kako biste sprečili povećava i pada nivo šećera“, ističe ona.

Dijetetičarka je izdvojila bademe kao namirnicu, koju je najbolje jesti uveče, a koja će utažiti glad i regulisati nivo šećera u krvi i objasnila tri razloga zašto su najbolji izbor za večernju užinu.

Bogate su zdravim mastima i proteinima

Bademi pružaju odličnu kombinaciju hranljivih materija koje mogu da održavaju nivo šećera u krvi stabilnim. „Protein na biljnoj bazi u bademima pomaže u usporavanju varenja i obezbeđuje kontinuirano oslobađanje energije tokom cele noći, održavajući nivo šećera u krvi u idealnom opsegu. Zdrave mononezasićene masti u bademima pomažu u usporavanju pražnjenja želuca radi stabilnijeg šećera u krvi i apetita“, objašnjava Palinski-Vade.

Bademi su bogati vlaknima

Kako izveštava Eating Well, bademi su orasi bogati vlaknima; sadrže oko 3,5 grama po porciji.

„Vlakna u bademima dodatno usporavaju apsorpciju ugljenih hidrata i šećera, sprečavajući brze fluktuacije nivoa glukoze u krvi“, ističe dijetetičar i dodaje da „sporije varenje pomaže u sprečavanju iznenadnih skokova šećera u krvi, omogućavajući stabilniji nivo glukoze u krvi“.

Bogate su antioksidansima i mikronutrijentima

Ova vrsta orašastih plodova je bogata vitaminom E i mineralima poput magnezijuma, za koje studije pokazuju da pomažu u smanjenju oksidativnog stresa i poboljšanju osetljivosti na insulin.

Vitamin E je povezan sa poboljšanim metabolizmom glukoze i smanjenim rizikom od insulinske rezistencije, a magnezijum je ključan za regulisanje nivoa šećera u krvi pomažući insulinu da premesti glukozu u ćelije, gde se može koristiti za energiju, izveštava Eating Well.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari