Jedan od načina na koji možemo da brinemo o zdravlju jetre je ishrana.
Jetra je jedan od najvažnijih organa u telu. Ima mnogo funkcija, uključujući filtriranje krvi, uklanjanje toksina, opasnih bakterija i drugih štetnih supstanci, praćenje nivoa aminokiselina i skladištenje vitamina.
Nutricionista Serena Pun veruje da je podrška zdravlju jetre kroz ishranu takođe najbolja opcija.
„Ishrana je važan deo održavanja zdrave jetre. Jetra takođe igra ključnu ulogu u metabolizmu svih makronutrijenata, a prekomerni unos bilo kog od njih može uticati na njenu efikasnost i vaše zdravlje. Stoga, ishrana sa visokim sadržajem masti, šećera , so, alkohol i prerađena hrana mogu imati štetne efekte na vašu jetru“, ističe Pun.
Grupa dijetetičara i nutricionista za Parade izdvojila je neke od najboljih opcija za hranu kada je u pitanju zdravlje jetre. U nastavku izdvajamo neke od njihovih predloga.
Tamno lisnato povrće
Pun ističe da je „istraživanje pronašlo obećavajuće dokaze da prirodni nitrati u zelju mogu podržati zdravlje jetre. Hrana poput spanaća, rukole i kelja je zdrav dodatak svakoj ishrani, posebno za ljude koji žive sa hepatitisom C“.
Ona dodaje da je lisnato povrcće „bogato antioksidansima, fitonutrijentima, vitaminima, mineralima i vlaknima koja podržavaju opšte zdravlje. Lisnato povrće se smatra jednom od najboljih vrsta hrane protiv upale“.
Grejpfrut
Nutricionista Andrea Matis izdvojila je grejpfrut kao još jednu odličnu opciju.
„Grejpfrut je često povezan sa gubitkom težine ili smanjenjem masti, ali zapravo doprinosi zdravlju jetre. Sadrži antioksidante koji prirodno štite jetru i mogu pomoći u smanjenju upale“, kaže Matis.
Divlji losos, sardine i skuša
Mnogi ljudi znaju da jedenje ribe pozitivno utiče na zdravlje. Nutricionista i dijetetičar Lauren Minčen ističe da su „omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u ovim ribama, esencijalne masne kiseline koje takođe imaju snažno antiinflamatorno dejstvo. One smanjuju trigliceride i pomažu u smanjenju LDL holesterola, a pokazalo se i da smanjuju aktivnost virusa hepatitisaC uz istovremeno poboljšanje funkcije jetre“, prenosi Parade.
Borovnice, maline i jagode
Bobičasto vocće je takođe na listi nutricionista.
„Bobice su bogate antioksidativnim vitaminom C, vitaminima B (uključujucći folat) i drugim antioksidativnim fitonutrijentima“, kaže Minchen, dodajući:
„Vitamin C aktivno smanjuje virusno opterecćenje u slučajevima hepatitisa C, istovremeno smanjujucći oksidativni stres na jetri. Folat podržava prirodni proces detoksikacije jetre, dok niz fitonutrijenata u bobicama smanjuje upale povezane sa oboljenjem jetre.“
Orašasti plodovi
„Orašasti plodovi su odličan izvor zdravih masti i drugih važnih hranljivih sastojaka koji se obično povezuju sa zdravljem srca, ali istraživanja pokazuju da ovi sastojci takođe mogu doprineti zdravlju jetre“, zaključuje Matis.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.