Konzumacija određenih namirnica može popraviti naše zdravlje, a kada je zdravlje jetre u pitanju – jedna namirnica može itekako uticati.
Jetra je jedan od organa bez kog ne možemo da živimo. Odgovoran je za čišćenje toksina iz krvi, proizvodnju žuči važne za varenje, održavanje funkcije zgrušavanja krvi i snabdevanje tela energijom.
Ali postoji jedna namirnica za koju dijetetičari ističu da pomaže u održavanju zdravlja jetre – to je pasulj, piše portal Parade.
Dijetetičar dr Džinan Bana naglašava da je, kada je u pitanju zdravlje jetre, ishrana važna u celini:
„Zdravlje jetre je povezano sa celokupnim načinom ishrane, a ne sa jednom određenom stavkom. Ipak, korisno je uključiti pasulj u ishranu za zdravlje jetre“.
Ova hrana sadrži vlakna, proteine, složene ugljene hidrate, antioksidante, vitamine i minerale. Naučna istraživanja su pokazala da ishrana bogata vlaknima smanjuje rizik od oboljenja jetre.
„Uključujući hranu koja sadrži izvor složenih ugljenih hidrata važno je za zdravlje jetre“, ističe dr Bana.
Razlog za to je što složeni ugljeni hidrati sadrže vitamine i hranljive materije koji podržavaju funkciju jetre i metabolizam, pomažu u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi i povezani su sa smanjenjem upale, prenosi Parade.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.