Najbolji proizvodi od mesa na svetu: Šta se iz Srbije nalazi na ovoj listi? 1Foto: Shutterstock/Brajcev

Taste Atlas odabrao je 100 najboljih proizvoda od mesa na svetu, među kojima su se našli i proizvodi iz Srbije.

Proizvodi od mesa iz Španije zauzimaju prva mesta ove liste, a za njima slede artikli iz Italije.

Među 100 najukusnijih proizvoda ove kategorije našlo se i šest hrvatskih, ali i tri iz Srbije.

Prvi od njih je Petrovački kulen sa ocenom 4.5 i 26. mestom ove liste.

Par mesta ispod nalazi se Pirotska peglana kobasica, koja je dobila ocenu 4.4 od maksimalnih 5, zauzimajući 39. mesto.

Istu ocenu dobila je i Užička pršuta, zauzimajući 45. mesto.

Petrovački kulen

Petrovački kulen je tradicionalna srpska kobasica poreklom iz Bačkog Petrovca, otuda i naziv.

Kobasica se pravi od svinjskog mesa, a jedini dodaci su ljuta paprika i so.

Međutim, neki proizvođači i dalje koriste beli luk i kim u procesu proizvodnje.

Užička pršuta

Užička pršuta je vrsta pršute koja se tradicionalno priprema u Zlatiborskom planinskom okrugu, odnosno u opštinama Čajetina, Užice i Nova Varoš.

Ovaj mesni specijalitet je postao poznat kao užička pršuta jer se u Užicu prodavao uz mnoge druge regionalne proizvode.

Za pripremu ovog mesnog proizvoda mogu se koristiti goveđe, svinjsko i ovčije meso, iako je najtradicionalnije goveđe meso koje je u Srbiji poznato kao užička goveđa pršuta.

Pirotska peglana kobasica

Pirotska peglana kobasica je visoko kvalitetni suhomesnati proizvod, uz ćilim i kačkavalj, treći proizvod iz Pirota sa geografskom oznakom porekla.

Po tradicionalnoj recepturi, pravi se od od najboljih komada junećeg, kozjeg i ovčijeg mesa, uz dodatak začina.

Iako počeci „peglanja“ u Pirotu nisu tačno utvrđeni, ovaj delikates se u gradu na jugoistoku Srbije, pravi, prema predanju, makar jedan vek.

Ono u čemu se svi slažu je da se nekada pravila od mesa starijih i slabijih životinja, po principu „da se ne baci“, a danas spada u ekskluzivnu hranu, piše BBC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari