Najbolji, originalni ćevapi: recept više nije tajna

Vitki gurman i portal lista Danas svake subote preporučuju vam

Ostavite komentar


  1. Ne postoji nikakav tajni recept za ćevape. Kvazi kuvari osmišlavaju razne varijacije a ostavljaju isti naziv jela što unosi zabunu. Samo je jedan recept za ćevap i svi ostali recepti su regularni ako tom jelu date drugi naziv. Ovaj tekst otkriva ogromno nepoznavanje materije autora. Recept mora da sadrži sastav sirovina u gramima ( i soli), precizan opis pripreme (temperature u stepenima, vreme u minutima itd…). Što se gornjeg recepta tiče, nije tačan.

  2. O pravljenju cevapa ne treba diskutovati ,zato sto dolaze iz razlicitih krajeva, razlicitog ukusa i spremanja. Cevap na beogradski nacin je od ciste junetine , nema belog luka i nije napravljen na "brzu brzinu "vec ostoji i u medjuvremenu se mesa. Meso se propusta jedamput kroz krupnu "sajbnu"i jos jedamput kroz sitnu i treba da ostoji ,a nikako da se peku posle par sati, greska i to velika.

  3. Juneće meso od stomaka/pauflek/i od vrata,masno,iseče se u kockice 5*5cm posoli se doda obična voda,izmeša se i na hladno se ostavi na 24sata ili duže.Izvađeno hladno meso samleti na krupnije,dobro izmešati i vratiti na hladnom još par sati.Zatim meso samleti na sitno dodati sodu bikarbonu ili prašak za pecivo,eventualno još soli i mnoooogo i energično izmešati.Takvu oformljenu masu oblikovati po želji-ćevapi pljeske,uštipci…i peci u roku od 2 sata sa stalnim ili čestim okretanjima ili rolovanjem da bi se dobila ona"vazdušasta"struktura proizvoda.prijatno

Ostavite komentar


Život

Naslovna strana

Naslovna strana za 20. novembar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Dragan Velikić, pisac

Danas su jedine dnevne novine koje ne uređuje podzemlje.