Torte su neizostavni deo svih prazničnih ručkova i okupljanja, koje na najboji način krunišu bogat i ukusan obrok. Od nežnih i laganih, preko izrazito kremastih, do jakih, čokoladnih klasika, u nastavku vam preporučujemo 8 torti koje će oduševiti vaše drage goste i zasladiti sva praznična druženja na najbolji način.
Torte koje danas delimo sa vama evociraju duh prošlih vremena, vraćaju nas u detinjstvo, pune su kvalitetnih sastojaka i izgledaju impresivno, tako da za koju god da se odlučite, nećete pogrešiti. Evo 8 sjajnih predloga za svačiji ukus:
Praznične torte
Beli anđeo
Svedenog nežnog izgleda i blagog ukusa, ova torta je sočna, lagana i kremasta, pa je kao takva idealna završnica bogatog prazničnog ručka. Slojevi svetlih korica koji su obilno premazani kremom od slatke pavlake i krem sira stvaraju neodoljivu harmoniju ukusa, zbog čega je teško stati na jednom parčetu… Detaljan recept potražite ovde.
Marlenka
Marlenka torta je popularna poslastica poreklom iz Jermenije, poznata po svojim tankim koricama od meda, bogatom mlečnom filu i mlevenim orasima. Iako potpuno drugačija od naših tradicionalnih torti, ova poslastica nikoga ne ostavlja ravnodušnim, te zaista vredi truda i pažnje. Recept pogledajte ovde.
Bingo torta
Kombinacija različitih tekstura i aroma, među kojima dominiraju keks, vanila i čokolada stvara neodoljivu kombinaciju ukusa koja je siguran kec u rukavu kada treba da pripremite ukusan praznični desert za veći broj ljudi. Recept vas čeka ovde.
Kinder torta
Kinder torta je jedna od popularnijih torti na našim prostorima kojoj se zbog eurokrema i plazme najviše raduju deca. Kremasta i puna raznih slojeva, Kinder torta je jako ukusna, dok sa druge strane nije previše jaka i slatka. Upravo taj balans različitih ukusa i tekstura čini je omiljenom među svim generacijama, te vrlo pogodnom za slave, praznike, rođendane i druga slavlja. Recept možete poglredati ovde.
Saher torta
Saher torta je poznata čokoladna torta koja potiče iz Beča, a prvi put ju je napravio Franc Saher 1832. godine. Saher torta se sastoji od bogatog čokoladnog biskvita koji je premazan džemom od kajsija, a zatim obilno preliven glazurom od tamne čokolade. Ona se takođe često služi uz šlag ili slatku pavlaku. Evo recepta.
Foto: Shutterstock/Yana Herasymenko
Milka torta
Milka torta je ukusna kremasta poslastica puna čokolade, lešnika i keksa. Slojevi tankih korica bogato nafilovani vanil i čokoladnim kremom stvaraju raskošan i bogat desert koji je savršen za sve ljubitelje čokolade. Komadići plazme, kao i pečeni lešnici daju dozu hrskavosti i ovu tortu čine još zanimljivijom za degustaciju. Recept pogledajte ovde.
Doboš torta
Doboš torta je jedan od najpoznatijih i najcenjenijih specijaliteta mađarske i srednjoevropske poslastičarske tradicije, koja je postala pravi simbol mađarske kuhinje. Doboš torta nosi ime po svom tvorcu, Józsefu Dobošu, mađarskom poslastičaru koji je u 19. veku osmislio ovu tortu. Prvobitno je bila dizajnirana kao torta koja će biti dugotrajnija i lakša za transport, te je imala zlatnu i hrskavu koru na vrhu koja je činila savršen kontrast sa mekim kremastim filom. Detaljan recept čeka vas ovde.
Doboš torta, foto: Jiří Poláček / Ifood SM / Profimedia
Gabon torta
Gabon torta je bogata raskošna poslastica koja, poput Reforme, objedinuje sve naše omiljene ukuse, te je sa razlogom toliko voljena i popularna decenijama! Sočne korice sa pečenim mlevenim lešnikom u kombinaciji sa raskošnim čokoladnim filom predstavlja praznik za sva čula, pa je jasno zašto je Gabon torta savršen izbor za slave, praznike i druge proslave kada želite da zasenite svoje goste. Recept pogledajte ovde.
Nadamo se da vam se dopadaju naše praznične torte i da ćete istinski uživati u svakom zalogaju. Srećan Božić!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.