Ovu grešku pravi većina nas, a toga nismo ni svesni.
Mnogi sirevi u prodavnicama se seku na manje komade i prodaju umotani u plastičnu foliju – delom iz praktičnih razloga, delom da bi kupci mogli da vide šta zapravo biraju. Ali to ne znači da ih treba ostaviti u toj istoj plastici kada ih donesete kući.
Stručnjaci tvrde da je plastična folija loš izbor za čuvanje sira.
Providna plastična folija prekida dovod vazduha, što je izuzetno važno za održavanje i produženje svežine i ispravnosti sireva, posebno tvrđih i masnijih. Prozirna plastična folija propušta svetlost, što može dodatno oštetiti izgled i ukus sira.
I siru je potrebna određena količina vlage, ali ako se višak vlage „zarobi“ unutar folije, sir će postati ljigav, truo i buđav.
Bezbedno je jesti samo plemenite sireve od plesni poput rokfora i gorgonzole, a ne one koji su „poplavili“ zbog nepravilnog skladištenja.
Produžite rok trajanja
Umesto plastične folije, sir umotajte u papir za pečenje, a po želji stavite u hermetički zatvorenu kutiju i čuvajte u frižideru. Ne samo da ćete sprečiti da se sir isuši ili pokvari, već i da se mlečni mirisi šire po ostatku frižidera.
Tvrdi sirevi poput parmezana prodaju se narezani u vakuumsko zapečaćena plastična pakovanja – i potpuno su bezbedni u njima sve dok su neotvoreni i u frižideru. Kada otvorite pakovanje, sir prebacite u staklenu posudu sa odgovarajućim poklopcem ili umotajte u blago navlaženu pamučnu krpu da se ne osuši.
Iako tehnički većina sireva može da se zamrzne kako bi se produžio njihov rok trajanja, odmrzavanje menja boju, teksturu i ukus samog proizvoda, što može negativno uticati na nivo uživanja. Bolje je kupiti manje količine sira koje možete da pojedete u kraćem vremenskom periodu, nego da ih stavljate u zamrzivač, prenosi punkufer.hr.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.