Najveća greška koju većina pravi pri zamrzavanju mlevenog mesa 1Foto: Christian Bridgwater / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Sveže kupljeno mleveno meso može da stoji u frižideru dan, najviše dva, pa bi bilo najbolje da ga zamrznete, ukoliko ne planirate da ga koristite u tom periodu. Međutim, tu se javlja drugo pitanje – koliko dugo može da stoji u zamrzivaču?

Mlevena junetina je neizostavan deo mnogih jela, kao i odlična ideja za razne sosove i variva. Ako želite da uživate u jelu na bazi junećeg mesa, važno je da ga pravilno skladištite.

Sirova mlevena junetin može da izdrži samo dan ili dva u frižideru. Ako ne planirate da iskoristite svo meso u tom kratkom periodu, važno je da ga zamrznete.

Kako zamrznuti pravilno mleveno meso?

Jedna od najvećih grešaka koju možete da napravite kada zamrzavate mleveno meso jeste da je stavite u zamrzivač koji ne funkcioniše dobro. Da bi se meso dobro zamrznulo i sprečilo širenje štetnih mikroorganizama u njemu, zamrzivač mora neprekidno da radi na -18 stepeni Celzijusa. Ako niste sigurni da li vaš zamrzivač radi ispravno, proverite termometrom.

Pre nego što stavite meso u zamrzivač, podelite ga na manje porcije, odnosno količinu koja vam je potrebna za jedan obrok. Najgore što možete da uradite je da odmrznete meso, uzmete mali deo, a ostatak ponovo zamrznete.

Svaki deo mlevenog mesa umotajte u plastičnu i aluminijumsku foliju, a zatim u plastičnu kesu. Označite datum kada ste zamrznuli meso. Stručnjaci preporučuju da se meso ne drži u zamrzivaču duže od tri do četiri meseca. Posle ovog vremena gubi svoj kvalitet i ukus.

U hladnjak možete staviti i termički obrađeno mleveno meso, na primer bolonjez. Pustite da kuvani sos od mesa dođe na sobnu temperaturu pre pakovanja u pojedinačne porcije i zamrzavanja.

A znate li koji je najbolji način za odmrzavanje mlevenog mesa?

Zamrznuti komad mesa stavite na tanjir ili u činiju i stavite u frižider na 24 sata i ostavite da se potpuno odmrzne pre nego što ga upotrebite za željeno jelo.

Obavezno stavite meso na tanjir ili u činiju da sprečite da tečnost iz odmrznutog mesa kapne na drugu hranu u frižideru. U ovoj tečnosti se mogu naći štetne materije koje mogu da kontaminiraju hranu ako nije pravilno termički obrađena i ugroze vaše zdravlje, prenosi punkufer.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari