Najveća greška prilikom zamrzavanja mlevenog mesa 1Foto: Shutterstock / Ahanov Michael

Pre nego što meso stavite u zamrzivač, podelite ga na manje porcije, odnosno na onu količinu koja vam je potrebna za jedan obrok. Nije preporučljivo iznova zamrzavati meso koje ste već jednom odmrznuli.

Mlevena junetina nezaobilazan je deo brojnih jela – od nje možete praviti burgere, ćufte, ćevape. Taj tip mesa bit će odlična ideja i za razne umake i variva.

Ako želite da uživate u jelu na bazi mlevene junetine, važno je meso spremiti na odgovarajući način. Sirova mlevena junetina u frižideru može stajati tek dan ili dva. Ako ne planirate potrošiti svu količinu mesa u tom kratkom periodu, važno ga je zamrznuti.

Jedna od najvećih greški koju možete napraviti kada zamrzavate mleveno juneće meso jeste da ga stavljate u zamrzivač koji ne radi dobro. Da bi se meso dobro zamrzlo i da bi se sprečilo širenje štetnih mikroorganizama u njemu, zamrzivač mora kontinuirano raditi na -18 C stepeni. Ako niste sigurni radi li vam zamrzivač kako treba, proverite termometrom.

Pre nego što meso stavite u zamrzivač, podelite ga na manje porcije, odnosno na onu količinu koja vam je potrebna za jedan obrok. Najgore što možete napraviti jeste da odmrznute meso, uzmete manji deo, a ostatak ponovo zamrznute.

Svaku porciju mlevenog mesa zamotajte u plastičnu i aluminijsku foliju, a potom u plastičnu kesu. Označite datum kada ste meso zamrzli. Stručnjaci preporučuju da meso ne držite u frižideru duže od tri do četiri meseca. Nakon isteka tog vremena gubi na kvalitetu i ukusu.

U led možete staviti i već termički obrađeno mleveno meso, npr. bolonjeze sos. Pustite da kuvani sos s mesom dođe na sobnu temperaturu pre nego što ga spakujete u individualne porcije i stavite na zamrzavanje.

A znate li kako je najbolje odmrznuti mleveno meso? Zamrznuti komad mesa stavite na tanjir ili u činiju i prebacite u frižider na 24 sata i pustite da se odmrzne do kraja pre nego što ga upotrebite za željeno jelo.

Meso obavezno stavite na tanjir ili u činiju kako biste sprečili kapanje tečnosti iz odmrznutog mesa po drugim namirnicama u frižideru.  U toj tečnosti se mogu naći štetne stvari koje mogu kontaminirati hranu ako nije dobro termički obrađena i ugroziti vaše zdravlje.

Izvor: punkufer.dnevnik.hr

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari