Da li ste znali da maslac možemo da zamenimo nizom namirnica?
Maslac ljudi vole zbog svog bogatog ukusa, kremaste teksture i raznovrsne primene, a dobra vest je da se može uspešno zameniti drugim namirnicama.
Maslinovo ulje je prvi izbor prilikom pripreme hrane. Bogat mononezasićenim mastima i antioksidansima, osnova je mediteranske ishrane, a poznate su njegove brojne zdravstvene dobrobiti, kao što su pozitivan uticaj na zdravlje srca i kostiju, regulaciju šećera u krvi… Sa malo hleba se može poslužiti i kao jednostavan obrok.
Postoje različite vrste putera od semena i orašastih plodova koji se mogu kupiti gotovi u prodavnicama, a mnoge od njih nije teško ni pripremiti kod kuće. Na primer puter od badema, puter od kikirikija ili tahini od susama, neizostavan sastojak humusa.
Oni su aromatični i hranljivi, bogati vlaknima i proteinima. Mogu se koristiti kao namaz, za palačinke, vafle, pa čak i kao zamena za mast u pečenju.
Pire od avokada se lako priprema. Može biti hranljivi namaz za hleb, prilog, pa čak i alternativna mast za pečenje.
Grčki jogurt i islandski skir takođe mogu zameniti puter u pečenju, sadrže manje masti i obezbeđuju proteine i probiotike. Dobro deluju kao namazi, a koriste se i u pripremi raznih jela.
Ghee je oblik pročišĆenog putera koji je kuvan na niskoj temperaturi da bi se uklonile čvrste mlečne supstance, ostavljajući nepatvorenu masnoću. Sadrži kratkolančane masne kiseline, konjugovanu linolnu kiselinu (CLA), kao i omega-3 i omega-6 nezasićene masne kiseline. Iako nema mnogo istraživanja o prednostima gheeja, jedinjenja u njemu su povezana sa pozitivnim zdravstvenim efektima kao što je podrška zdravlju mozga i imunog sistema, prenosi živim.hr.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.