Jaja su najbrži doručak, možete da ih spremite na bezbroj načina, ali nisu načini zdravi.
Jaja su možda i dalje najbolji izbor za dobar i zdrav doručak, ali je veoma važno kako ih pripremamo.
Iako ne postoji pogrešan način pripreme jaja, neki načini su nezdraviji od drugih. Mnogi dijetetičari i nutricionisti kažu da je najnezdravije pripremanje jaja, upravo način na koji ih najčešće jedemo, prženje u ulju na visokoj temperaturi.
Takođe se ne preporučuje prženje jaja na puteru, jer to može da poništi neke od zdravstvenih prednosti jaja.
„Jaja su prirodno bogata proteinima i malo zasićenih masti, ali čim dodate puter, zasićene masti u vašem jelu se povećavaju“, kaže dijetetičarka Ketrin Basbaum.
Dijetetičarka Tara Tomaino dodaje da su kokosovo ulje i slanina takođe loši.
Ne preporučuje čak ni kajganu sa sirom ili kajmakom, jer se time povećava i sadržaj zasićenih masti, piše N1 Zagreb.
Koji je najzdraviji način pripreme jaja?
Najzdravija jaja su ona koja su pripremljena sa minimalnom količinom masti, ili se prilikom pečenja koriste nezasićene masti poput maslinovog ili avokadovog ulja.
„Tvrdo kuvana ili poširana jaja su najbolji način za pripremu jaja bez dodavanja masti“, kaže dijetetičar Tomaino.
Jaja mogu biti još zdravija ako se serviraju sa velikom količinom povrća, koje jelo obogaćuje hranljivim materijama i vlaknima.
Lisnato povrće kao što su kelj, spanać ili rukola definitivno je odličan dodatak jajima.
Uz jaja se odlično slažu i belanca, brokoli, paprika i luk.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.