začiniFoto: stockcreations / Shutterstock.com

U kulinarskom svetu, začini nisu samo aromatični aditivi, već i moćni agensi s mnoštvom zdravstvenih prednosti i sastavni su deo tradicionalnih kuhinja širom sveta. Međutim, svaki od njih ima i prednosti i nedostatke, zbog čega je ključno razumeti njihovu ulogu u našoj ishrani.

Nedavno je nutricionistkinja Apurva Agarval navela neke od karakteristika najzdravijih začina.

Kurkuma

Dr Prianka Rohatgi, glavna nutricionistkinja u bolnici Apolo, rekla je za indianexpress.com da kurkuma sadrži moćan antioksidans kurkumin, koji ima antiinflamatorna i antimikrobna svojstva.

„Istraživanja pokazuju da kurkuma može pomoći u lečenju artritisa, problema sa varenjem i kardiovaskularnih bolesti. Jak žuti pigment takođe može zaštititi funkciju mozga“, dodala je ona, prenosi Zadovoljna.rs.

Pored toga, dr Sangita Tivari, klinička nutricionistkinja, rekla je da neke studije takođe pokazuju da kurkuma može imati benefite protiv raka, potencijalno ometajući rast ćelija raka i čak povećavajući efikasnost hemoterapije.

Međutim, ona je istakla da kurkuma u ​​velikim dozama ili tokom dužeg perioda može potencijalno pogoršati postojeće probleme sa bubrezima ili žučnom kesom kod nekih pojedinaca.

Pored toga, onima sa stanjem zgrušavanja krvi potrebno je medicinsko uputstvo pre konzumiranja kurkumina.

Biber

Dr Rohatgi je objasnila da crni biber – „kralj začina“ – ne samo da ima antioksidativna i antibakterijska svojstva, već takođe pomaže u apsorpciji hranljivih materija i povećava bioraspoloživost kurkumina. Uz to, pomaže lučenje digestivnih enzima.

Uprkos ovim prednostima, dr Tivari je navela da njegova prekomerna konzumacija može dovesti do gastrointestinalne nelagodnosti kod nekih ljudi, poput gorušice ili iritacije. Štaviše, ljudi sa određenim gastrointestinalnim stanjima kao što je gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) možda će morati da ograniče unos bibera kako bi izbegli pogoršanje simptoma.

Cimet

Pošto cimet ima moćna antioksidativna, antiinflamatorna i antimikrobna svojstva, dr Rohatgi je istakla da on smanjuje faktore rizika od srčanih oboljenja kao što su visok krvni pritisak, glukoza i LDL holesterol.

Međutim, dr Tivari smatra da konzumiranje velikih količina cimeta, posebno sorte Cassia, koja sadrži visoke nivoe kumarina, može predstavljati rizik, uključujući oštećenje jetre. Zbog toga ona predlaže konzumiranje cimeta u umerenim količinama i biranje cejlonskog cimeta kad god je to moguće, jer ima manji sadržaj kumarina.

Korijander

Listovi i semenke korijandera ublažavaju probavne tegobe, poboljšavaju nivo holesterola i jačaju imunitet delom kroz bogat sadržaj antioksidanata, podseća dr Rohatgi.

Međutim, ona upozorava i na potencijalne lokalne ili respiratorne alergijske reakcije. Takođe, korijander može blago smanjiti šećer u krvi, tako da će možda biti potrebno prilagođavanje doze ako osoba uzima lekove za dijabetes.

Koji začin je najbolji za vaše zdravlje?

Dr Rohatgi kaže da je kurkuma verovatno jedan od najmoćnijih medicinskih začina zbog neverovatnog antioksidativnog i antiinflamatornog delovanja njegovih jedinjenja kurkumina.

„Sve dok problemi s bubrezima ili žučnom kesom ne postoje, kurkuma je izuzetno sigurna i korisna za većinu ljudi“, rekla je.

Cimet takođe ima snažne kvalitete, kaže dr Rohatgi, objašnjavajući da snižava šećer u krvi, poboljšava markere holesterola, poboljšava imunitet i smanjuje hronične upale povezane sa skoro svakom bolešću.

„Sa pažljivim unosom cimeta, hepatotoksični rizici su uglavnom minimalni“, dodala je ona.

Osim pojedinačnih začina, stručnjaci preporučuju sinergijske pristupe.

„Uparivanje biopojačivača crnog bibera sa antiinflamatornom kurkumom koja jača imunitet i cimetom za borbu protiv dijabetesa nudi prednosti sva tri začina u jednom snažnom udaru. Korijander se takođe dobro slaže sa njima, poboljšava probavu i nudi mnogobrojne antioksidanse“, podvlači dr Rohatgi.

Ona preporučuje da se fokusirate na raznovrsnost i umerenost kako biste bezbedno izvukli optimalne prednosti svakog začina.

„Korišćenje prirodnih lekovitih začina kroz inkluzivne kombinacije donosi najveće zdravstvene prednosti u odnosu na konzumaciju bilo kog začina pojedinačno.”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari