Pored poleta i cveća koje nam donese proleće između ostalog nudi i obilje svežih namirnica. Jedna od njih je sremuš, biljka koju srećemo pod nazivima medveđi luk, divlji luk, divlji beli luk, šumski luk.
Dovoljna je legenda koja kaže da je ova biljka prvo što medved pojede kada se probudi iz dugog zimskog sna.
Sremuš je veoma aktuelan u ovom periodu godine, na pijacama je u ponudi kao veze svežih zelenih listova. Luk je zdrav sadrži vitamine i minerale, pa ćemo pomenuti uticaj na naše opšte stanje, poboljšanje imuniteta, pomoći kod povišenog pritiiska, na digestivni trakt.
Zbog divnog mirisa i ukusa na beli luk koristi se u kulinarstvu uglavnom za salate ili kao dodatak varivma i čorbama. Mi ćemo danas praviti namaz od sremuša koji pored toga što ćemo ga namazati na krišku hleba, može da se koristi i kao dodatak testenini ili rižotu, pečenom mesu.
Šta nam je sve potrebno:
- veća vezica sremuša
- 30g semenki suncokreta
- 30g badema
- 30g indijskog oraha
- 50g susama
- avokado
- so, biber
- sok od pola limuna
- maslinovo ulje
Način pripreme:
Badem potopiti u toplu vodu, potom oljuštiti tamni sloj. Sremuš dobro oprati i prosušiti ubrusom. U blender ili secka staviti orašaste plodove (mogu biti natopljeni prethodni dan), avokado, sok od limuna, začine, maslinovo ulje, naseckani sremuš.
Kratko blendirati i posluziti kao svež namaz za doručak ili večeru. Ako je potrebno dodati još ulja.
Za balans ukusa može se dodati kašičica meda ili dve urme.
Ili jednostavno dodati narendani parmezan i napraviti pesto od sremuša.
Uživajte!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.