Namirnica koju svi zanemarujemo bogata je vitaminima, čisti jetru i čuva srce 1Foto: Nina Firsova / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Oko 24 grama proteina naći će se u 100 grama kuvanog oljuštenog mungo pasulja. Oljušteni pasulj bogat je vitaminima B-kompleksa, dijetalnim vlaknima, ali i mineralima kao što su kalijum, magnezijum, gvožđe i bakar.

Istraživanje objavljeno u „Ljudskoj i eksperimentalnoj toksikologiji“ pokazalo je da ovaj pasulj može da inhibira oksidaciju lošeg holesterola, piše Dejli star.

Naučnici sa tajvanskog univerziteta istraživali su uticaj mungo pasulja i otkrili su da je došlo do smanjenja krvnog pritiska kod pacova.

Ukoliko niste vični kuvanju ili nemate vremena da ga spremate, postoji veliki broj različitih načina za pripremu ovog pasulja. Kada kuvate ovaj pasulj potrebno je da operete zrnevlje i kuvate ga 45 minuta u ključaloj vodi. Nakon kuvanja možete da ga koristite za pripremu salata.

Pasulj se priprema u obliku pirea i kaša. U ishrani je dozvoljen dijabetičarima, a zbog sadržaja folne kiseline preporučuje se i trudnicama za normalan rast i razvoj ploda. Veoma je hranljiva mahunarka, jača srce i tanko crevo, a utiče i na smanjenje masnih naslaga u organizmu. Posolite pasulj tek kada je skuvan.

Mungo pasulju se pripisuju mnoga lekovita svojstva – čisti jetru od toksina, podstiče varenje i čuva zdravlje srca i krvotoka.

Oljušteni mungo pasulj se lakše vari od klasičnog munga, a ako ga nekoliko sati pre kuvanja potopite u vodu, dodatno ćete skratiti dužinu termičke obrade.

Naći ćete ga u specijalizovanim prodavnicama indijske i azijske kuhinje, ali i u prodavnicama zdrave hrane. Cena mu varira od mesta do mesta, a može se naći za oko 1.500 dinara po kilogramu.

Očišćeni mungo pasulj je odlična alternativa pilećim jajima. Važno je da ga potopite noć pre termičke obrade, a zatim ocedite i izmiksajte u tečnu mešavinu sa malo vode ili biljne zamene za mleko.

Ovako pripremljen i oljušten pomešajte sa začinima po izboru, pa ih propržite u tiganju kao povrtnu zamenu za umućena jaja. Ako želite da jelo ima ukus po jajima, obavezno ga začinite crnom solju.

Takođe možete koristiti oljušteni mungo pasulj kao podlogu za biljnu fritaju, prenosi punkufer.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari