Namirnice bogate kalcijumom, a nisu mlečni proizvodi 1Foto: Pixabay/ clpreuss0

Iako su mlečni proizvodi, prvenstveno mleko, najbolji izvor kalcijuma, minerala važnog za zdrave kosti, zube i ispravno funkcionisanje mišića i živaca, mnogi ih ne konzumiraju jer su vegani ili ih ne smeju konzumirati zbog netolerancije na mlečni šećer laktozu. U tom slučaju izvor kalcijuma treba potražiti u lisnatom povrću, mahunarkama, voću i ribi, preporučuje nutricionistica Frida Harju-Westman.

Kako prenosi HRT Magazin, odraslim osobama u od 19 do 64 godine potrebno je dnevno oko 700 miligrama kalcijuma, što je jedna čaša obranog mleka, ali zbog netolerancije ne laktozu ili nemogućnosti probave mlečnog šećera neki ga ne smeju konzumirati, prenosi Independent. Kalcijum je najzastupljeniji mineral u telu, od vitalne važnosti za kosti i zube. Organizmu pomaže u održavanju zdravih krvnih žila, reguliše krvni pritisak te sprečava insulinsku rezistenciju koja može dovesti do dijabetesa tipa 2. Kalcijum se ne proizvodi u telu pa ga zato moramo uzimati hranom. Njegovu apsorpciju otežava masna hrana, a natrij (sol), kofein i fosfati iz gaziranih pića povećavaju izlučivanje ovog minerala iz organizma.

Sedam nemliječnih namirnica s prirodnim izvorom kalcijuma

Beli pasulj – ova mahunarka je odličan izvor kalcijuma, gvožđa i vlakana, a sadrži rezistentni skrob, zdrave ugljene hidrate koji stimulišu metabolizam. Sadrži 175 miligrama kalcijuma po porciji.

Narandža – Poznato je da su narandže bogate vitaminom C, ali sadrže veoma malo kalorija, ali puno antioksidanata. U jednoj velikoj narandži je 74 mg kalcijuma, a u čaši sok od pomorandže 27 mg.

Bademi– Od svih vrsta oraha, bademi imaju najvišu nutritivnu vrednost. Stručnjaci preporučuju dnevnu potrošnju jedne ruke od badema. Sa kalcijumom sadrže kalijum, vitamin E i gvožđe. Nutricionisti vam savetuju da obratite pažnju na veličinu porcije.

Sardine – Sardine su jedna od najzdravijih vrsta riba. Uz kalcijum, deo sardine takođe ima veliku količinu omega 3 masnih kiselina i vitamina D.
Suve smokve – bogate su antioksidansima, vlaknom i kalcijumom i sadrže magnezijum.

Zeleno lisnato povrće – sadrži vitamine A i C, ali i kalcijum i vlakna. Kelj, na primer, sadrži samo 30 kalorija po porciji. Jedna čaša sirove kafe sadrži 101 mg kalcijuma.

Brokoli – osim kalcijuma, ovaj biljni proizvod sadrži gotovo dvostruko više vitamina C od narandže. Istraživanja su pokazala da ishrana bogata povrćem, kao što je brokoli, smanjuje rizik od razvoja određenih karcinoma, kao što je rak debelog creva i bešike. Dva šoljice sirovih sadrže 86 mg kalcijuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari