namirniceNamirnice koje doktorka izbegava, Foto: Shutterstock/Veronika Kovalenko

Namirnice, ako su izabrane pravilno mogu da nam ojačaju imunitet. Ipak, neke mogu da nam unište zdravlje.

Namirnice su danas osnovni deo zdravstvene preventive. Ipak, da li ste baš sigurni da birate zdravo?

Jedna jabuka dnevno tera doktora iz kuće van – osim ako taj doktor nije Mijin Braun, piše Njujork Post.

Lekarka iz Kalifornije, koja vodi popularni TikTok nalog, podelila je viralni video u kojem detaljno opisuje pet namirnica koje mnogi pogrešno smatraju zdravim, a voće je na njenom spisku. “ Ja sam lekar i ovih pet stvari nikada ne jedem“, započela je svoj video.

Iz perspektive „insulinske rezistencije“, doktorka je proglasila voće i voćne sokove „očiglednom“ pretnjom po zdravlje.

„Znate li da neki voćni sokovi imaju toliko šećera koliko i limenka sode?“ rekla je dr Braun u klipu koji je prikupio više od milion pregleda na TikToku.

Voćnim sokovima takođe nedostaju vlakana koja dobijamo kada jedemo  celo voća – ali čak ni „prirodni slatkiš“ nije bezbedna opcija, prema rečima dr Braun.

Iako su prethodna istraživanja sugerisala da je poljoprivreda izgubila neke vrednosti u pogledu nutritivne vrednosti, to ne znači da treba odmah izbaciti voće iz ishrane.

Doktor Braun je navela da neko voće – poput „mangoa, ananasa, banana i grožđa“ – treba „tretirati kao dezert“, ali prema Smernicama za ishranu Amerikanaca za period 2020-2025, odrasli bi trebalo da unose otprilike 2 šolje voća dnevno.

Sledeća na listi namirnica koje ne jede je ovaseno mleko. Izvinjavamo se, veganima.

Doktorka Braun osudila je visok nivo ugljenih hidrata i šećera – da ne spominjemo dodatak konzervansa, emulgatora i zgušnjivača – prisutnih u ovasnom mleku.

 

Doktorka je rekla da ne jede ni  ovsenu kašu, koja je „kontroverzna“ preporuka za dijabetičare koji treba da ograniče unos ugljenih hidrata.

Iako je ovsena kaša namirnica s niskim glikemijskim indeksom, određene vrste – posebno one s dodatim šećerom – nisu idealne za osobe koje prate nivo šećera u krvi.

Iako je odličan izvor vlakana, doktorka Braun preporučuje izbegavanje aromatizovanih ovsenih kaša.

Na kraju, upozorila je i na pirinčane krekere. Njihova niska kalorična vrednost može biti primamljiva, ali doktorka Braun hrabro tvrdi da im nedostaje vlakana i da imaju visok sadržaj ugljenih hidrata.

Teško je „biti zadovoljan“ kad jedete samo pirinčane krekere, osim ako zaljubljenici u hranu ne dodaju malo avokada ili putera od orašastih plodova za protein ili mast.

Iako su njene preporuke izgledale kao dobronamerni saveti, gledaoci su podigli ruke u porazu, nevoljni da se pridržavaju  saveta.

„Da li je voda bezbedna, ljudi?“ izrugao se jedan korisnik.

„Šta li treba da jedemo onda?“ napisao je drugi.

„Do ovog trenutka, poješću šta god, pa se nadam najboljem“, dodao je neko drugi, uz emoji lica koje pokriva dlan.

Uprkos onlajn kritikama, doktorka Braun je insistirala u komentarima da ljudi mogu „jesti sve umereno“ i nada se da će samo podići svest o metaboličkoj moći određenih namirnica.

Takođe je ponudila zamene, poput bezšećernog bademovog ili kokosovog mleka, konzumiranja celog voća umesto soka, jednostavnog kokosovog jogurta umesto ovsene kaše ili zamena pirinčanih krekera stabljikama celera.

„Želim da informišem ljude o uticaju nekih ‘zdravih’ namirnica na metaboličko zdravlje“, napisala je. „Možete ih i dalje jesti, ali budite svesni.“

Dakle, na spornoj listi su se našli: voće, voćni sokovi, ovseno mleko, ovsene pahuljice i pirinčane galete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari