Namirnice koje najviše pomažu u borbi protiv starenja ćelija 1Foto: Olena Danileiko / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Antioksidansi su supstance koje mogu da se suprotstave oksidacionim reakcijama izazvanim slobodnim radikalima.

Među voćem, kivi zaslužuje istaknuto mesto u zaštiti od starenja i degenerativnih bolesti.

Nar i drugo crveno voće takođe donose brojne prednosti našem telu, kao i:

Borovnice: Često se smatraju jednim od najboljih izvora prirodnih antioksidanata među svim voćem. Sadrže visok nivo antocijana, koji im daju karakterističnu plavu boju i poseduju jaka antioksidativna svojstva, piše Healthline.

Maline: Bogate vitaminom C, kvercetinom i elaginskom kiselinom, maline su poznate po svojoj sposobnosti da neutrališu slobodne radikale

Jagode: Osim što su ukusne, jagode su bogate vitaminom C i flavonoidima, uključujući fisetin, koji je pokazao potencijalne prednosti u borbi protiv raka i kognitivnog pada u vezi sa godinama.

Jabuke: Poznate po izreci „jedna jabuka dnevno drži doktora podalje“, jabuke su dobar izvor vitamina C i grupe antioksidanata zvanih polifenoli. Koža jabuke posebno sadrži visoke nivoe ovih jedinjenja, prema Medical News Today.

Grožđe: I crveno i crno grožđe bogato je resveratrolom, vrstom polifenola koji je dobio veliku pažnju zbog svojih efekata na dugovečnost i zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Narandže: Poznati po svom sadržaju vitamina C, agrumi poput pomorandže su takođe bogati flavonoidima, kao što je hesperidin, koji mogu imati antiinflamatorna svojstva i poboljšavaju imuni sistem.

Ali oni sigurno nisu jedini: Vitamin A i vitamin E koji se nalaze u avokadu – na primer – takođe pomažu u odlaganju starenja tkiva i suprotstavljaju se delovanju slobodnih radikala.

Često čitamo kako je konzumacija integralnih žitarica tokom obroka, kao zamena ili alternativa rafinisanim, garancija unosa ovih supstanci sa antioksidativnom efikasnošću.

Za razliku od rafinisanih žitarica, cela zrna sadrže sva tri dela: klicu, endosperm i mekinje.

Većina hranljivih materija i antioksidanata je koncentrisana u mekinjama i klicama.

Zbog toga su bogati fenolnim jedinjenjima, vitaminima i mineralima koji imaju antioksidativno dejstvo.

Mahunarke

Naime, njihova kora je bogata saponinima, polifenolima i fitatima, koji mogu imati značajan antitumorski efekat.

Od mahunarki, crni pasulj i crveni pasulj posebno su poznati po visokom sadržaju antioksidanata.

Druge mahunarke kao što su sočivo i slanutak takođe su dobri izvori antioksidanata, ali na nešto nižim nivoima od crnog i crvenog pasulja.

Pokožica mahunarki je posebno bogata ovim jedinjenjima jer deluje kao zaštitna barijera za seme, koncentrišući antioksidante koji mogu zaštititi mahunarke od stresa iz okoline kao što su UV zračenje i patogeni.

Konzumiranje ovih mahunarki sa ljuskom povećava unos korisnih antioksidanata, doprinoseći zdravoj i zaštitnoj ishrani.

Biljna ulja (posebno maslinovo)

Začinjavanje obroka sirovim biljnim uljima, posebno ekstra devičanskim maslinovim uljem, je još jedan koristan način da ostanete zdravi, piše Piedmont Healthcare.

Začini

Govoreći o začinima, začini poput kurkume i đumbira i aromatično bilje poput majčine dušice, žalfije, ruzmarina i origana su odlični dodaci ishrani.

Piće

Među pićima, zeleni čaj je koncentrat korisnih hemijskih jedinjenja.

Lako se može konzumirati za doručak ili tokom dana.

Kafa i kakao se takođe pokazuju kao lek za sve, naravno u umerenim količinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari