Kada se pomenu namirnice i koncentracija, svima nam je prva asocijacija orah, ali postoji još mnogo namirnica koje pozitivno utiču na našu memoriju.
Namirnice koje su svima dostupne, a pozitivno utiču na naš mozak su:
Voće – crna ribizla, borovnica, kupina, malina, jagoda, jabuka (neoljuštena).
Cvekla – poboljšava cirkulaciju i dotok krvi u mozak.
Žumance – bogato je vitaminom B koji poboljšava memoriju.
Pomorandža – bogata vitaminom C i antioksidansima koji pomažu pamćenje.
Riba – skuša, haringa, sardina, sardela, tuna, losos jer su bogate omega 3 masnim kiselinama.
Koštunjavo voće – orah, lešnik, kikiriki, badem, indijski orah jer su bogati vitaminom E koji jača moždanu masu i sprečava demenciju.
Crna čokolada – puna je prirodnog kofeina koji pomaže lučenje endorfina – hormona sreće i poboljšava raspoloženje.
Погледајте ову објаву у апликацији InstagramОбјава коју дели Nutricionista – zdrava Ishrana (@nutricionista_ivanamisic)
S obzirom na da je skoro počela škola, i da se deci posle tri meseca pauze polako treba vratiti navika za učenjem, možete uvesti neke od ovih namirnica u svakodnevnu ishranu kako bi im olakšali spremanje za kontrolne.
Zanimljiva činjenica: Kroz ljudski mozak prođe čak 34 gigabajta informacija na dnevnom nivou, pokazala su istraživanja Univerziteta u Kaliforniji u San Dijegu. Pomozimo našem mozgu da sve ove informacije lakše procesuje i upamti.
Autorka je diplomirana nutricionistkinja i Bahova praktičarka. Više detalja na linku njenog instagram naloga.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.