Konzumiranje određene hrane može uticati na zdravlje srca.
Do sada je nekoliko studija pokazalo da ishrana u mediteranskom stilu, koja sadrži puno voća i povrća, integralnih žitarica, zdravih masti, orašastih plodova i semenki, dobro utiče na zdravlje.
Dijetetičarka Viktorija Tejlor za Business Insider izdvojila je nekoliko namirnica koje pozitivno utiču na srce i koje se preporučuje da se često konzumiraju u ishrani. Osim što su dobre za zdravlje srca, dijetetičarka je istakla i da su pristupačnija opcija u poređenju sa sličnim namirnicama.
Zamrznuti grašak
Dijetetičarka je savetovala da u zamrzivaču uvek imate kesicu smrznutog graška.
„Grašak je jeftin, nema otpada i ne zahteva nikakvu dodatnu pripremu osim kuvanja“, rekla je Tejlor. Ona je dodala da je grašak dobar izvor biljnih proteina i da sadrži vitamin C, koji pomaže u zaštiti ćelija i održava ih zdravim. Oni takođe sadrže vlakna, koja, prema Tejloru, mogu „pomoći da se smanji apsorpcija holesterola u telu“.
Kikiriki
Kikiriki je idealna opcija za sve one koji žele zdraviju alternativu kolačićima ili kolačima, ali je važno da ih jedu umereno.
„Neslani, neobloženi kikiriki su bogat izvor nezasićenih masti, posebno mononezasićenih masti, i sadrže vlakna, proteine i niz vitamina i minerala potrebnih za uravnoteženu ishranu“, dodaje Tejlor.
Ulje repice
Druga namirnica na koju je dijetetičar ukazao je repičino ulje. Kao razlog zašto je ulje kanole dobra opcija, dijetetičar ističe da je to dobra opcija za zdravlje srca, posebno za one ljude sa ograničenim budžetom.
„Ulje uljane repice uglavnom sadrži mononezasićene masti koje pomažu u zaštiti srca tako što održavaju dobar nivo HDL holesterola dok smanjuju nivo lošeg LDL holesterola u krvi“, objasnila je ona, prenosi Express.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.