Neke namirnice brže se pokvare ako ih čuvamo u kuhinjskim ormarićima na sobnoj temperaturi. Drugima se pak značajno produži rok trajanja ako ih držimo u frižideru.
Evo koje namirnice bi trebalo da stavite u frižider.
Brašno
Iako ga obično držimo u ostavi, brašno bi nakon kupovine trebalo skladištiti u zamrzivaču na 48 sati kako bi se uništila sva eventualna jajašca štetočina u njemu. Nakon toga brašno bi trebalo skladištiti u čistu, suvu i hermetički zatvorenu kutiju na tamno i hladno mesto. Ako kutiju ostavite u frižideru, brašnu ćete produžiti rok trajanja.
Neke vrste ulja
Jestiva ulja bi trebalo čuvati na hladnim i mračnim mestima, odnosno podalje od izvora toplote i svetlosti. I dok se ništa neće dogoditi ako klasična biljna ulja od suncokreta ili maslina držite u ostavi, u frižider bi trebalo skladištiti “osetljivija” ulja poput onih od avokada, semenki grožđa, lešnika, susama ili tartufa. Ista ulja poželjno je staviti u frižider nakon otvaranja jer ćete tako produžiti rok trajanja tih namirnica.
Sušeno voće
Istraživanja su pokazala da sušeno voće poput grožđica, breskvi ili šljiva ima rok trajanja od šest meseci do godine dana. To vreme se udvostručuje ako ih držite u frižideru, piše Punkufer.
Lanene i konopljine semenke
Lanene i konopljine semenke odličan su (biljni) izvor omega-3 masnih kiselina, koje se nalaze na jelovniku osoba koje ne konzumiraju hranu životinjskog porekla. Reč je o namirnicama koje su podložne brzom kvarenju. Upravo zato trebalo bi da ih držite u frižideru.
Kupovne tortilje
Kupovne tortilje možete držati na sobnoj temperaturi i koristiti ih do datuma naznačenog na ambalaži. Ipak, to vreme se utrostručuje ako ih skladištite u frižideru.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.