“Ništa nije teško ako voliš”: Subotičanka ukrašava jaja tehnikom šlinga 1Foto: J. Patarčić/Danas

Od kuvanja u lukovini, preko šaranja namenskim bojama i nalepnicama, pa do ukrašavanja slamom, dekupaž i drugim tehnikama, izgled uskršnjih jaja vremenom se toliko razvio, da taman kada smo pomislili da lepše i zahtevnije ne može, kreativne domaćice su nas iznova iznenadile. Takva je Erika Florek iz Subotice, koja uskršnja jaja ukrašava tehnikom šlinga.

Šling ili beli vez je tehnika ukrašavanja tkanine, koja podrazumeva da se na belom materijalu najpre izbuše rupice, a potom opšivaju belim koncem, stvarajući tako unikatne motive.

Na ovaj način, ručno su se ukrašavali delovi odeće, poput marama, košulja i haljina, kao i predmeti za svakodnevnu upotrebu, kao što su posteljina ili stolnjaci, te pokazujući na jedan, baš takav stolnjak, Erika otkriva izvor svoje inspiracije.

“Nazvala sam ih šlingovana jaja, zato što podsećaju na šling na tkanini”, započinje priču Erika.

“Evo vidiš, imam tu stolnjak i tako sam dobila ideju. I sad, ima ko buši jaje, ali ga ne doradi ovako kao ja, recimo da to izgleda kao vez, kao da je konac, jer onda sasvim drugačije izgleda”, pokazuje detalje na izrađenom jajetu Erika.

“Ništa nije teško ako voliš”: Subotičanka ukrašava jaja tehnikom šlinga 2
Foto: J. Patarčić/Danas

Ovu tehniku ukrašavanja uskršnjih jaja, Erika je počela da primenjuje pre četiri godine.

Kako kaže, ceo proces počinje odabirom adekvatnih jaja, a njen izbor je pao na pačija, koja su malo manja, i guščija, koja su nešto veća jaja, zbog njihove prirodno svetlije boje.

Kada su u pitanju “alati” potrebni za rad, Eriki je dovoljna specijalna bušilica sa različitim nastavcima kojom pravi rupice na jajetu, a za sve ostalo je zadužena mašta.

“Kada ga kupiš, jaje je normalno puno, pa onda prvo moraš da izbušiš krajeve, da ga izduvaš, odnosno izvadiš sredinu, i moraš dobro da ga opereš, pošto se vidi njegova unutrašnjost i to mora da bude jako dobro isprano”, objašnjava Erika kako izgledaju pripremni radovi.

“Onda na jaje iscrtam motiv kakav želim i sa bušilicom izbušim rupice. Zatim sa istom bušilicom, ali nekim drugim nastavkom, brusim jaje i tako nastane šlingovano jaje”, dodaje.

“Ništa nije teško ako voliš”: Subotičanka ukrašava jaja tehnikom šlinga 3
Foto: J. Patarčić/Danas

Za to je potrebno mnogo strpljenja, kaže naša sagovornica, jer može da se desi da tokom izrade jaje pukne, zbog čega veliku pažnju obraća na razdaljinu među rupicama.

“Teško je da jaje ne pukne, ali strpljiv moraš biti, znači polako raditi i biti mirne ruke”, naglašava Erika.

Vreme koje je potrebno da ukrasi jedno jaje, Erika kaže da nikada nije merila, jer vrlo često radi u pauzama od drugih poslova.

Ipak, zadovoljstvo koje joj ovaj hobi pričinjava, ne može da meri ni sa čim, osim možda utiscima koje šlingovana jaja ostavljaju na svakoga ko ih ugleda.

“Svi se dive i svi kažu da su predivna”, sa osmehom će Erika.

“Ništa nije teško ako voliš”: Subotičanka ukrašava jaja tehnikom šlinga 4
Foto: J. Patarčić/Danas

Erika uskršnja jaja ukrašava i salveta tehnikom, za koju kaže da je daleko jednostavnija i lakša od tehnike šlinga, ali da su joj uprkos težini, ova druga draža.

“Ništa nije teško ako nešto voliš, imaš volju, želju i strpljenje”, poručuje Erika Florek.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari