Evo dva vrlo kratka recepta, koji su kreativni i maštoviti ljudi širom sveta osmislili u svojoj kuhinji.
Provedite što više vremena sa svojim prijateljima u druženju za praznike, a impresionirajte ih ovim jelima, koja se izuzetno lako pripremaju.
Slana jelka
Sastojci:
- 200 ml mlake vode
- 300 g brašna
- kesica suvog kvasca
- so, šećer
- 2-3 kašike ulja
- jaje
- mocarela isečena na kockice
- puter otopljen 75 g
- parmezan, kesica
- Začini: peršun, ruzmarin, majčina dušica ili bosiljak po jednu malu kašičicu
Kvasac, vodu, šećer i so pomešati i ostaviti da odstoji 10-15 minuta, nakon toga dodati ulje i brašno, sve izmešati u testo. Ostaviti još pola sata da testo nadođe, potom razvući, seći na manje komade (33-35), mocarelu takođe iseći na komadiće.
Sir staviti u testo i praviti loptice, sve to ređati u oblik jelke, rasporedite broj kuglica da budu simetrične, premazati razmućenim žumancetom. Staviti da se peče u rernu na 180C, do pola sata (dok jelka ne postane rumena).
Izmešati istopljeni maslac, parmezan, dodati peršun, ruzmarin, timijan, bosiljak, so. Kada je testo gotovo četkicom premazati zelenu smesu preko jelke.
Služiti toplo uz dodatak nekog od sosova, gotovih ili ih sami napravite, (pomešajte kečap i majonez, ili majonez i senf, npr.)
Slatka jelka
Sastojci:
- jedno pakovanje lisnatog testa (dva bloka)
- 1 manja nutela
Istanjiti prvo jedan deo testa pa nožem iseći oblik jelke, potom taj deo testa premazati nutelom, posuti sitno seckanim bademom, lešnikom ili orasima, potom prekriti još jednim delom testa.
Krajeve jelke zaseći nožem oko 5-7 cm na trakice (simetrične), potom te trakice uvijajte sve do vrha. Jelku premazati umućenim žumancetom. Na vrh staviti zvezdu koju ste takođe isekli, pecite 20 minuta na 180 C.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.