Novogodišnji mirisni kolačići (recepti) 1Danski keks; Foto: Vesna Laćarak

Kako smo našu mirisnu zimsku čaroliju započeli u prvom delu baveći se začinima, ali u kombinaciji sa vinima, sada koristimo skoro iste začine samo što su ovog puta u pitanju mirisni kolači.

U nekim skandinavskim zemljama, kao što je Švedska, koriste dodatak kardamona, tako da rolnice sa cimetom možete da obogatite ovim začinom. Kada sam u Holandiji videla kako se u njihovim vetrenjačama pod kamenom melje kora cimeta, jasno mi je bilo da su u velike luke poput Amsterdama, Roterdama, Genta, dolazili začini sa dugih putovanja iz egzotičnih predela, tako da te zemlje sa severa zaista dobro poznaju začine i dugo ih koriste u kuhinji. Kažu da najbolja čokoloda dolazi iz Belgije.

Praznici su idealna prilika da sa svojim ukućanima provedete kvalitetno vreme u druženju, smehu i pravljenju ovih mirisnih kolačića za novogodišnje i božićne praznike.

Kolačići sa đumbirom (gingerbread cookies)

Sastojci:

  • 250g brašna
  • đumbir, jedna kašika
  • cimet, jedna kašika
  • 1/2 praška za pecivo
  • ravna kašičica muskatnog oraščića
  • ravna kašičica klinčića samlevenog
  • prstohvat soli
  • 150g putera (sobna temperatura)
  • 1/2 šolje smeđeg šećera
  • 1 jaje
  • 1/2 šoljice malteksa

Glazura

  • 2 šolje šećera u prahu
  • 2-3 kašike mleka
  • ekstrakt vanile

Priprema:

U posudi izmešajte brašno, đumbir, cimet, prašak za pecivo, muškatni oraščić, klinčić, so. Staviti na stranu.

U drugoj posudi mutiti puter i šećer, dok smesa ne postane mekana, dodati  jaje, malteks, i sve sjediniti sa sastojcima iz prve posude. Testo podeliti u dva dela, potom obložiti folijom, pa u frižider na dva sata.

Nakon što se testo ohladilo spremni smo za pečenje kolačića. Zagrejati pećnicu na 200°C. Testo  stavite na površinu za rad, istanjite na 5 mm oklagijom, potom modlicama vadite željene oblike keksa. Pleh za pečenje prekriti papirom za pečenje.

Peći 8 do 10 minuta na 170°C, ili dok kolačići nisu postali oštri oko rubova i na vrhu. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohlade 5 minuta, prebaci na žičani stalak (ukoliko ga imate), zatim ukrašavati.

Novogodišnji mirisni kolačići (recepti) 2

Za ukrašavanje:

Pomešati sve sastojke zajedno, smesa treba da je glatka. Ako je vaša glazura previše retka, dodajte malo više šećera u prahu, ako je glazura previše gusta, dodajte malu količinu mleka, zatim špricem za kolače iscrtavati šare.

Za ove kolače ćete potrošiti malo vremena, a ukus koji dobijete je zaista očaravajući. Ukupno vreme priperme je 35 minuta, sama priprerma 25 minuta, pečenje 10 minuta.

Danski keks (Danish butter cookies)

Sastojci:

  • 100g putera
  • 60g šećera u prahu
  • 100g brašna
  • 10g gustina
  • 1 kašičica vanile
  • malo soli

Priprema:

Puter, šećer u prahu, so mutiti dok smesa ne postane glatka, dodati pomešano brašno i gustin 1/2, potom ekstrakt vanile, pa drugu polovinu brašna. Testo staviti u špric za kolače i polako istiskivati željeni oblik na pleh u koji smo stavili papir za pečenje. Peći 20 minuta na 170°C. Keksiće stavite u metalnu kutiju, potom uživajte u njima, kada za to dođe vreme.

Rolnice od cimeta (cinnamon rolls)

Sastojci:

  • 200ml mleka
  • kvasac, 1 kesica
  • 50g šećera
  • 350g brašna
  • malo soli
  • 1 jaje
  • 75g putera

Puniti sa:

  • cimet, tri kesice
  • 100g braon šećera
  • 25g putera

Priprema:

Pomešati toplo mleko, šećer, kvasac, zatim ostaviti da odstoji, izmešati brašno i so. U testo koje je naraslo dodati rastopljeni puter, jaje, zatim šećer i brašno, uvek je dobro prvo dodati polovinu brašna pa nastaviti sa dodavanjem ostale količina.

Novogodišnji mirisni kolačići (recepti) 3

Sve dobro ručno izmešati, ostaviti testo da odstoji pola sata. Oklagijom razvući testo u pravougaoni oblik, premazati celu površinu otopljenim puterom, preko toga posuti pomešan cimet i braon šećer. Pažljivo urolati i seći na komade debljine tri centimetra. Poređati u pleh za pečenje, neke odstoje još pola sata, ponovo premazati puterom i peći 20 minuta na 170 C. Od date količine dobićete 15 komada rolnica.

Glazura: puter 25 g, šećer u prahu, aroma vanile, mleko 10 ml, izmešati i preliti preko kolača. Ovaj način prelivanja je karakterističan za američke rolnice sa cimetom.

Još jedan recept za puter keks

Najbrži mogući recept:
 
Potrebno:

  • 170 g putera
  • 100 g šećera u prahu
  • 250g brašna
  • kristal šećer

Umutimo puter sobne temperature sa šećerom u prahu, dodati brašno, umesiti testo, potom  oblikovati testo u crevo ili četvrtastog oblika, uvaljati u kristal šećer umotati u streč foliju, nakon toga u frižider na oko sat vremena.

Potom seći kružiće ili kvadratiće širine 1 cm, peći na 170°C, 20 minuta.

Odaberite koji kolač je po vašem ukusu, ili svi zajedno, zaista su jednostavni za pripremu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari