Kako smo našu mirisnu zimsku čaroliju započeli u prvom delu baveći se začinima, ali u kombinaciji sa vinima, sada koristimo skoro iste začine samo što su ovog puta u pitanju mirisni kolači.
U nekim skandinavskim zemljama, kao što je Švedska, koriste dodatak kardamona, tako da rolnice sa cimetom možete da obogatite ovim začinom. Kada sam u Holandiji videla kako se u njihovim vetrenjačama pod kamenom melje kora cimeta, jasno mi je bilo da su u velike luke poput Amsterdama, Roterdama, Genta, dolazili začini sa dugih putovanja iz egzotičnih predela, tako da te zemlje sa severa zaista dobro poznaju začine i dugo ih koriste u kuhinji. Kažu da najbolja čokoloda dolazi iz Belgije.
Praznici su idealna prilika da sa svojim ukućanima provedete kvalitetno vreme u druženju, smehu i pravljenju ovih mirisnih kolačića za novogodišnje i božićne praznike.
Kolačići sa đumbirom (gingerbread cookies)
Sastojci:
- 250g brašna
- đumbir, jedna kašika
- cimet, jedna kašika
- 1/2 praška za pecivo
- ravna kašičica muskatnog oraščića
- ravna kašičica klinčića samlevenog
- prstohvat soli
- 150g putera (sobna temperatura)
- 1/2 šolje smeđeg šećera
- 1 jaje
- 1/2 šoljice malteksa
Glazura
- 2 šolje šećera u prahu
- 2-3 kašike mleka
- ekstrakt vanile
Priprema:
U posudi izmešajte brašno, đumbir, cimet, prašak za pecivo, muškatni oraščić, klinčić, so. Staviti na stranu.
U drugoj posudi mutiti puter i šećer, dok smesa ne postane mekana, dodati jaje, malteks, i sve sjediniti sa sastojcima iz prve posude. Testo podeliti u dva dela, potom obložiti folijom, pa u frižider na dva sata.
Nakon što se testo ohladilo spremni smo za pečenje kolačića. Zagrejati pećnicu na 200°C. Testo stavite na površinu za rad, istanjite na 5 mm oklagijom, potom modlicama vadite željene oblike keksa. Pleh za pečenje prekriti papirom za pečenje.
Peći 8 do 10 minuta na 170°C, ili dok kolačići nisu postali oštri oko rubova i na vrhu. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohlade 5 minuta, prebaci na žičani stalak (ukoliko ga imate), zatim ukrašavati.
Za ukrašavanje:
Pomešati sve sastojke zajedno, smesa treba da je glatka. Ako je vaša glazura previše retka, dodajte malo više šećera u prahu, ako je glazura previše gusta, dodajte malu količinu mleka, zatim špricem za kolače iscrtavati šare.
Za ove kolače ćete potrošiti malo vremena, a ukus koji dobijete je zaista očaravajući. Ukupno vreme priperme je 35 minuta, sama priprerma 25 minuta, pečenje 10 minuta.
Danski keks (Danish butter cookies)
Sastojci:
- 100g putera
- 60g šećera u prahu
- 100g brašna
- 10g gustina
- 1 kašičica vanile
- malo soli
Priprema:
Puter, šećer u prahu, so mutiti dok smesa ne postane glatka, dodati pomešano brašno i gustin 1/2, potom ekstrakt vanile, pa drugu polovinu brašna. Testo staviti u špric za kolače i polako istiskivati željeni oblik na pleh u koji smo stavili papir za pečenje. Peći 20 minuta na 170°C. Keksiće stavite u metalnu kutiju, potom uživajte u njima, kada za to dođe vreme.
Rolnice od cimeta (cinnamon rolls)
Sastojci:
- 200ml mleka
- kvasac, 1 kesica
- 50g šećera
- 350g brašna
- malo soli
- 1 jaje
- 75g putera
Puniti sa:
- cimet, tri kesice
- 100g braon šećera
- 25g putera
Priprema:
Pomešati toplo mleko, šećer, kvasac, zatim ostaviti da odstoji, izmešati brašno i so. U testo koje je naraslo dodati rastopljeni puter, jaje, zatim šećer i brašno, uvek je dobro prvo dodati polovinu brašna pa nastaviti sa dodavanjem ostale količina.
Sve dobro ručno izmešati, ostaviti testo da odstoji pola sata. Oklagijom razvući testo u pravougaoni oblik, premazati celu površinu otopljenim puterom, preko toga posuti pomešan cimet i braon šećer. Pažljivo urolati i seći na komade debljine tri centimetra. Poređati u pleh za pečenje, neke odstoje još pola sata, ponovo premazati puterom i peći 20 minuta na 170 C. Od date količine dobićete 15 komada rolnica.
Glazura: puter 25 g, šećer u prahu, aroma vanile, mleko 10 ml, izmešati i preliti preko kolača. Ovaj način prelivanja je karakterističan za američke rolnice sa cimetom.
Još jedan recept za puter keks
Najbrži mogući recept:
Potrebno:
- 170 g putera
- 100 g šećera u prahu
- 250g brašna
- kristal šećer
Umutimo puter sobne temperature sa šećerom u prahu, dodati brašno, umesiti testo, potom oblikovati testo u crevo ili četvrtastog oblika, uvaljati u kristal šećer umotati u streč foliju, nakon toga u frižider na oko sat vremena.
Potom seći kružiće ili kvadratiće širine 1 cm, peći na 170°C, 20 minuta.
Odaberite koji kolač je po vašem ukusu, ili svi zajedno, zaista su jednostavni za pripremu.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.