Ponekad kad se zaželimo nečeg slatkog, volimo sami da napravimo i isprobamo nešto novo – posebno kad je gotovo za čas. Palačinke su uvek dobra ideja, pa smo se iz tog razloga danas prisetili omiljenih domaćih slatkih namaza, kojima niko neće odoleti.
Svi su nas oduševili, a ono što je najbolje jeste da su vrlo jednostavni i brzi za pripremu. Isprobajte naše preporuke i izaberite svog favorita:
1. Domaći Rafaelo namaz za palačinke
Za ovaj će vam namaz trebati 15 minuta i kokosovo mleko, maslac, bela čokolada, kokos i po želji listići badema. Namaz je prava delicija za sve ljubitelje kokosa i bele čokolade, pa ga obavezno isprobajte, preporučuje Index.hr.
Sastojci:
- 150 ml kokosovog mleka
- 70 g maslaca
- 200 g bele čokolade
- 25 g kokosa
- 10 g listića badema
Priprema:
- U manjem loncu zagrejte maslac i kokosovo mleko.
- Sklonite s vatre pa umešajte naseckanu belu čokoladu. Nemojte vraćati na vatru, samo mešajte varjačom i otopiće se.
- Na suvom tiganju istostirajte kokos i listiće badema. Listiće badema možete pre toga grubo naseckati nožem, ali i ne morate (samo vodite računa da vam ne zagore).
- Umešajte tostirane bademe i kokos u smesu kokosovog mleka, maslaca i bele čokolade, pa promešajte da se sve ravnomerno rasporedi i stavite u staklenu teglicu. Držite u frižideru, gde će se malo stegnuti. Namažite na vruće palačinke i uživajte!
2. Domaća Nutela
Možda ste se u ovakvom poduhvatu već okušali, no bilo kako bilo, ovaj recept morate isprobati! Ova Nutela gotova je za manje od pola sata, a mnogo je zdravija od kupovne. Trebaće vam lešnici, kokosovo ulje, kakao, mleko i prirodni zaslađivač po želji (med, javorov sirup ili nešto slično).
Foto: Shutterstock/Deep_Mind
Najpoznatiji i svima najdraži namaz od čokolade i lešnika, Nutela, ideja je italijanskog poslastičara Pjetra Ferera. Mi vam donosimo recept kako da je napravite kod kuće, za manje od pola sata i to verziju koja je zdravija od kupovne.
Sastojci:
- 300 g lešnika
- 2 kašike kokosovog ulja, rastopljenog
- 4 kašike javorovog sirupa ili nekog drugog prirodnog zaslađivača
- 4 kašike nezaslađenog kakaa
- 120 ml ovsenog ili nekog drugog biljnog mleka
- prstohvat soli
Priprema:
- Zagrejte rernu na 150 stepeni C. Pleh za pečenje obložite papirom za pečenje i na njega stavite lešnike. Stavite u pećnicu na 15 minuta.
- Vruće lešnike stavite u kuhinjsku krpu pa ih rukama protrljajte da im skinete ljusku. Bitno je skinuti što više ljuske jer ona daje gorak ukus.
- Tople lešnike prebacite u blender i blendajte u intervalima dok ne dobijete glatki namaz.
- Na laganoj vatri rastopite kokosovo ulje, pa pomešajte sa javorovim sirupom, kakaom, mlekom i solju. Dodajte u blender i kratko blendajte. Ako želite malo ređi namaz, dodajte još 2 kašike mleka.
- Dobijeni namaz prebacite u staklenu teglicu i čuvajte u frižideru.
3. Brzi Ferero namaz
Još jedna prava poslastica od lešnika i čokolade, evo recepta:
Sastojci:
- 200 g prženih lešnika
- 150 g mlečne čokolade
- 150 g čokolade za kuvanje
- 3 kašike ulja
- 70 g prženih lešnika, sitno naseckanih
Priprema:
- Lešnike pecite oko 10 minuta u pećnici prethodno zagrejanoj na 180°C, samo pazite da vam ne zagore.
- Pečene lešnike očistite od opni koliko možete, pa deo koji koristite za namaz dobro usitnite u električnom secku ili blenderu.
- Mlečnu i tamnu čokoladu otopite u mikrotalasnoj pećnici ili na pari, pa je zajedno s uljem dobro pomešajte. Umešajte naseckane lešnike, a prema potrebi dodajte još šećera.
- Namaz prebacite u odgovarajuću staklenu teglicu i koristite po želji.
4. Namaz od pistaća
Ovo je luksuzni namaz koji se priprema od očišćenih pistaća, ulja, vode i šećera, koje je potrebno blendati. Bogatog ukusa i gotov za 15 minuta, ovaj namaz svakako vredi isprobati. Možete ga na jednostavan način pripremiti kod kuće, poput namaza od drugih orašastih plodova.
Sastojci:
- 120 g očišćenih pistaća
- 140 g šećera u prahu
- 1 kesica vanilin šećera
- prstohvat soli
- 60 ml suncokretovog ulja
- 60 ml vode
Priprema:
- Očišćene pistaće prelijte vrućom vodom i ostavite da odstoje 10 minuta, pa odstranite tamnu kožicu i osušite ih.
- U blender stavite pistaće, pa sameljite dok ne dobijete sjajnu i glatku masu (trebaće vam oko 5-10 minuta, u zavisnosti od toga koliko su pistaći meki i sveži).
- Smesi dodajte šećer u prahu, vanilu i so i blendajte. Polako dodajte ulje, pa zaustavite blender. U ovom koraku smesa će još uvek biti razmaziva, no ubrzo će se stegnuti, pa od nje možete formirati kuglice ukoliko želite takav desert.
- Po želji dodajte kašiku vode ako želite ređi namaz. Namaz izvadite iz blendera i prebacite u staklenu teglicu. Ovaj namaz držite na sobnoj temperaturi do sedam dana, a ako želite da ga koristite duže, čuvajte u frižideru ili zamrzivaču. Uživajte u ukusnom namazu!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.