Nutricionisti otkrivaju obrok broj 1 za stabilan nivo šećera u krvi 1Foto: Michaela Begsteiger / imageBROKER / Profimedia

 

Održavanje stabilnog nivoa šećera u krvi važno je ne samo za težinu i kondiciju, već i za ukupno zdravlje.

„Važno je održavati balansiran nivo šećera u krvi jer to sprečava dugoročne ozbiljne zdravstvene probleme, poput bolesti srca, bolesti bubrega i gubitka vida“, kaže terapeutkinja-dijetetičarka Lena BIl  za Piedmont Health.

„Kada imate visok nivo šećera u krvi tokom dužeg perioda, to oštećuje vaše krvne sudove, organe, tkiva i nerve. Kada su krvni sudovi oštećeni, krv ne može pravilno da teče do srca, mozga i drugih organa u telu. To može dovesti do moždanog udara, srčanog udara, sloma vida, oštećenja nerava i amputacija“, nastavila je.

Ono što jedemo ima direktan uticaj na nivo šećera u krvi – i pozitivan i negativan. Evo grickalice broj 1 za stabilne nivoe šećera u krvi, prema nutricionistima.

Jedna od najboljih grickalica za stabilne nivoe šećera u krvi su pasulj i mahunarke.

„Ako postoji jedna namirnica koju bih preporučila svima da jedu redovno, to bi bio skroman pasulj. Pasulj je zanimljiva hrana jer je kombinacija skroba, proteina i vlakana“, kaže Ketrin Perez, za Parade, te dodaja:

„Savršen je za pomoć u regulisanju nivoa šećera u krvi, ali je i fantastičan kada je reč o smanjenju rizika od bolesti srca. Da ne spominjemo, mnoge studije pokazuju da uključivanje većeg unosa pasulja doprinosi dužem životnom veku.“

Studije pokazuju da je pasulj izuzetno koristan za osobe sa dijabetesom.

„Šolja pasulja ili sočiva svakog dana, u kombinaciji sa dijetom sa niskim glikemijskim indeksom, može pomoći u snižavanju nivoa šećera u krvi i rizika od bolesti koronarne arterije kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2. Mahunarke pomažu u smanjenju odgovora na šećer u krvi i smanjuju krvni pritisak“, kaže Harvard Health.

Jedenje pasulja kao grickalice ima zdravstvene koristi koje traju do narednog dana, kažu stručnjaci.

„To je sada nazvano ‘efekt drugog obroka’. Ako jedete sočivo za večeru, pa zatim za doručak, čak i ako ste primorani da pijete vodu sa šećerom, imamo bolju kontrolu glikemije“, kaže Dr Majkl Gregor.

„Pasulj reguliše vaš nivo šećera u krvi ne samo za obrok kada ga jedemo, već i nekoliko sati kasnije ili narednog dana.“

Jednostavni ugljeni hidrati obično brzo podižu nivo šećera u krvi, ali pasulj, sušeni grašak i mahunarke nemaju isti efekat.

„Ove namirnice su biljni proteini koji sadrže puno vlakana, folne kiseline, kalijuma, gvožđa i cinka“, kaže Američka asocijacija za dijabetes.

„Postoje različite vrste pasulja kao što su crveni pasulj, pinto, navy ili crni pasulj, kao i mahunarke poput leblebija, žutog graška i sočiva koje nude mnoge nutritivne prednosti. Ovi biljni proteini sadrže ugljene hidrate, ali pola šolje takođe pruža onoliko proteina koliko i 28 grama mesa, ali bez zasićenih masti.“

Postoji mnogo načina da uživate u pasulju, bilo da je to humus, pečene leblebije za salatu, tacosi sa sočivom, crveni pasulj i pirinač, i još mnogo toga.

„Možete li da poverujete da pasulj može da napravi ukusne deserte?“ kaže Akademija za ishranu i dijetetiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari