Sve namirnice utiču na nivo šećera u krvi, neke više, neke manje. Ako imate predijabetes ili dijabetes, važno je da birate hranu koja ima najmanji uticaj na nivo šećera u krvi, a kad je voće u pitanju, to su borovnice.
Prema nutricionistima, možemo da uživamo u svim vrstama voća, ali borovnice imaju manje ugljenih hidrata i prirodnog šećera od drugih pa su bolji izbor, prenosi Index.
„Borovnice možete jesti više nego drugo voće“, tvrdi nutricionistkinja Džoselin Loran.
U porciji borovnica (koja staje u jednu čašu), bilo svežih bilo smrznutih, nalazi se 22 grama ugljenih hidrata i 15 grama šećera. Uz to, borovnice sadrže vlakna (4 grama po porciji), što znači da se njihov prirodni šećer polako apsorbuje u krvotok.
Borovnice su bogate polifenolima, grupom hranjivih materija s antioksidativnim i protivupalnim svojstvima koja mogu biti korisna za zdravlje. Istraživanje iz 2023. potvrdilo je da polifenoli mogu pomoći u zaštiti od kardiovaskularnih bolesti i poboljšati krvni pritisak. Antocijani, vrsta fitohemikalije koja borovnicama daje plavo-ljubičastu boju, takođe se mogu povezati sa smanjenjem rizika od dijabetesa tipa 2, srčanog udara i gojaznosti, prema istraživanju iz 2020. objavljenom u žurnalu „Advances in Nutrition“.
Borovnice su takođe dobar izvor drugih bitnih nutrijenata poput vitamina C, koji poboljšava zdravlje kože i zaceljivanje rana; vitamina K, koji igra ulogu u zgrušavanju krvi; i mangana, koji pomaže metabolizmu i održava jake kosti i imuni sistem.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.