Danas većina ljudi jede žitarice, sendviče i peciva za doručak, a dopunjava ih napitcima od kafe ili šejkovima. Ovakvi obroci su prepuni šećera i ugljenih hidrata koji izazivaju brz skok šećera u krvi nakon čega sledi nagli pad. Oni takođe doprinose neuroinflamaciji koja je povezana sa maglom mozak i slabom koncentracijom.
Uma Naidu, nutricionistkinja sa Harvarda predstavila je rezultate kliničkog istraživanja sprovedenog na Harvardu i otkrili koja vrsta doručka je najbolja za mozak. Ističe i da su to zdraviji izbori koji su i ukusni i laki za pripremu. Inače, istraživačkim radom se bavila 20 godina.
Ona predlaže da dan započnete čašom vode nakon buđenja, što sprečava dehidraciju, ali i anksioznost. Zatim izaberite neku od sledećih opcija, od kojih je svaka bogata ključnim hranljivim materijama i funkcionalnim jedinjenjima koja promovišu bolju energiju, fokus i mentalno zdravlje.
Čia puding
“Sadrži dosta vlakana, koja održavaju zdrave bakterije u crevima i smanjuju šansu za zapaljenje mikrobioma. Optimizacijom komunikacije između creva i mozga, ovaj doručak dobro utiče i na raspoloženje. Sadrži omega -3 masne kiseline koje imaju snažno antiinflamatorno dejstvo na mozak, što pomaže u podizanju raspoloženja, regulisanju stresa i održavanju koncentracije i pamćenja“, kaže nutricionistkinja.
Puding se lako pravi uveče i ostavite u frižideru preko noći. Pomešajte tri kašike čia semenki sa šoljicom kokosovog mleka (ili drugog nezaslađenog mleka po vašem izboru), malo meda i prstohvatom cimeta i morske soli. Ujutro dodajte orahe, bobice i/ili kokosove ljuspice.
Kajgana, omlet ili fritaja
“Jaja su puna zdravih masti, proteina i vitamina koji su neophodni za zdrav mozak. Žumance je, na primer, bogato vitaminom D i serotoninom, koji pomažu u postizanju optimalne ravnoteže neurotransmitera koji regulišu raspoloženje. Uvek podstičem ljude da birajte jaja iz slobodnog uzgoja kad god je to moguće, kako biste uneli najkvalitetnije i najčistije hranljive materije“, navodi Uma Naidu.
U svojoj prvoj knjizi „Tako se hrani vaš mozak“, doktorka je podelila recept za fritaju, koja se u šoljici pomeša sa jajima, malo mleka, soli i bibera ispeći u mikrotalasnoj pećnici nekoliko minuta i po želji dodati malo bebi spanaća ili kelja, ali mogu se koristiti i klasična kajgana ili jaja.
Tofu
“Tofu je odličan protein koji je bogat triptofanom i sojinim izoflavonima, za koje je dokazano da smanjuju simptome depresije“, kaže Naidu.
Zeleni smuti
Svetlo zelena smuti je brz i lak način da započnete dan sa vlaknima i folatom.
“Folat nam je potreban za proizvodnju neurotransmitera u mozgu — nedostatak folata je umešan u niz psihijatrijskih stanja, uključujući depresiju, dok su optimalni nivoi povezani sa poboljšanim raspoloženjem“, objašnjava dr Uma Naidu.
Stavite malo lisnatog povrća u blender, poput spanaća, dodajte bobice ili borovnice, malo proteina u prahu i malo semenki konoplje i puter od badema ili kikirikija za još hranljiviju verziju.
“Izbegavajte da dodajete previše voća ili bilo kakvog voćnog soka, kako biste održali nizak nivo šećera i izbegli narušavanje mikrobioma ili povećanje nivoa šećera u krvi. To će vas samo umoriti”, objašnjava Uma.
Kurkuma latte
Iako nije obrok sam po sebi, latte od kurkume je hranljiv napitak i savršen način da započnete jutro. Kombinujte svoje omiljeno nezaslađeno biljno mleko sa kurkumom i prstohvatom crnog bibera. Dobićete moćno antiinflamatorno sredstvo koje pomaže u smanjenju simptoma anksioznosti, povećava energiju i raščišćava „maglu“ u mozgu, te poboljšava fokus i koncentraciju, prenosi cnbc.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.